Wednesday, August 27, 2014

Lunch Pack

Dah sebulan perut diseksa dengan pelbagai juadah hari raya. Jadi sempena 1 Zulkaedah ni aku dengan azam yang tinggi nak mula healthy diet baliklah. Bukan tujuan nak kurus tapi nak sihat. Tapi kalau terreduce berat tu kira satu bonuslah tu...hehehee...

Jadi aku nak tayang lunch pack aku hari ini.:-)


Chicken Wrap with lots of Veggie
Rocket Salad
Orange, Strawberry & Grape

Monday, August 25, 2014

Bila Oven dan Steamer Bekerja

Apabila oven dan steamer bekerja inilah hasilnya :-)

Aku ni pembikin kek amatur jer. Saja suka-suka dan memenuhi hasrat rakan-rakan terdekat jer. :-)


Eggless Chocholate Cake
(Birthday Boy ni tak boleh makan telur. Jadi ayah dia minta aku tolong buatkan kek yang takde telur)
 
Carrot Walnut Cake with Cream Cheese Frosting


Carrot Walnut Cake with Cream Cheese Frosting


Butter Steamed Cake

Buttwer Steamed Cake lagi

Butter Steamed Cake yang dah dipotong. Amacam cun tak? :-) 




Choc Almond Brownie

Choc Almond Brownie
Choc Cake with Choc Ganache untuk Abah


Choc Moist Cake with Choc Ganache + Butter Cream Frosting
Choc Moist Cake with Choc Ganache + Butter Cream Frosting


Blueberry Cheese Tart

Strawberry Cheese tart


100 hari

Dah berhabuk dan bersawang blog ni. Tanpa sedar dah 8 bulan rupanya aku tinggalkan dan abaikan blog ni. Bukan sengaja tetapi masa memang tidak mengizinkan. Sesuatu berlaku dalam tempoh 8 bulan ni. Kepada yang masih setia menjenguk blog ni walaupun tiada update baru daripada aku, aku ucapkan terima kasih.
 
Begitu pantas masa berlalu. Tanpa sedar dah lebih 100 hari mak yang tersayang meninggalkan kami semua. Walaupun dah 100 hari tetapi ngatan terhadap mak, kerinduan terhadap mak tak pernah susut walau sedikitpun 
 
 
Kepada yang belum tahu, mak aku telah pergi menyahut panggilan ilahi pada 8 Mei 2014 yang lalu. Nanti aku akan ceritakan secara terperinci peristiwa itu dalam entri akan datang. Insyaallah.
 
Malam Sabtu yang lalu, kami sekeluarga berkumpul untuk solat berjemaah, tahlil dan bacaan Yassin bersama-sama diketuai oleh abah. Syukur Alhamdulillah kerana semua adik beradik dan ipar duai serta anak buah aku dapat bersama-sama.
 
Sayu terasa hati bila bacaan Yassin dimulakan. Bukannya aku tak biasa baca Yassin untuk mak, memang boleh dikatakan sehingga hari ini aku masih lagi cuma membaca Yassin setia hari. Itu sahaja yang dapat aku berikan pada mak sekarang ni. Tetapi bila baca satu keluarga seperti ini memang lebih pilunya. Memang aku tak sekuat orang lain. Air mata memang mudah sangat mengalir. Bukan tidak redha dengan pemergian mak, tetapi kesedihan masih belum dapat dibuang lagi. Semoga Allah sentiasa mencucuri rahmat ke atas roh mak. 
 
Untuk majlis keluarga ni, abah minta kami buat BBQ sahaja untuk makan selepas tahlil tu. Tak perlu masak yang lain. Mudah dan memang kegemaran kami sekeluarga, Abah belayam, kambing, udang galah, sosej, daging burger untung dibakar. Abah seronok bila semua anak-anak berkumpul macam ni. Kalau dulu aku Nampak mak yang akan Nampak seronok bukan abah. Tapi rupanya bukan abah tak seronok cuma abah tak menunjukkan keseronokan itu. Tapi lepas mak pergi ni, memang napak sangat abah akan seronok bila semua anak cucu ada dekat rumah. Mungkin terubat rindu abah pada mak bila tengok anak cucu agaknya. Aku tak mampu bercerita banyak kerana sayu setiap kalinya. Uhukss... Aku kongsikan serba sedikit gambar untuk tatapan semua dan juga tatapan aku juga pada masa akan datang. 
 
 
 Proses bakar membakar oleh adik dan adik ipar aku
 
 
 
 
 
Hasilnya
 
 
 
Yang ni tak bakarlah....
 
Mee Goreng kegemaran abah
 
Kek Butter resepi mak kegemaran keluarga aku.
 
Cucu-Cucu Nenek dan Atok
 
Jijie dan Ayoi

Adam Syafik dengan sandal baru yang ada lampu