Thursday, October 31, 2013

Rambling

Kalau korang perasan aku ni tak habis-habis cerita pasal lunch pack kan? hehehhee....bukan takde cerita lain tapi kekangan masa. Nak cerita pasal lunch pack sennag jer. Snap pic, upload terus, tulis sikit-sikit jer terus published. Boleh siap dalam masa 10 min jer. Sebab tu lah aku selalu update pasal lunch pack jer. Kalau ada yang bosan tu minta maaflah ya.

 
Kalau bukan cerita lunch pack mesti cerita pasal Rafael Nadal. Heheheee....Yang ni walaupun busy mesti cari jugak masa nak update jugak. Sebab diri sendiri suka nak baca. Ni lah namanya syok sendiri. Tapi takpelah. Tujuan aku berblog ni pun sebenarnya nak merakamkan peristiwa untuk kenangan masa akan datang. Jadi walaupun orang tak suka aku tetap buat jugak sebab aku sendiri suka. jadi pada masa akan datang kalau aku baca aku boleh senyum sendiri. :-) 
 
 
 
 
Inilah perkara yang kerap aku cerita dalam blog aku rasanya. Sekali lagi kalau ada yang bosan aku mohon maaf lah ya. 

Lunch Pack

A very colourful lunch pack. I love it. :-)

Todays menu:

  • Tuna Croissant with loads of veggie.
  • Sweet Corn & Grapes
  • Papaya

Emak dan Rawatan Kemoterapi

Assalamualaikum semua.
 
Dah lama aku tak update perkembangan tentang mak. Kalau ada yang pernah membaca dahulu mungkin dah sedia tahu. Mak aku disahkan menginap penyakit kanser tahap 2 beberapa bulan yang lalu. Doktor menyarankan supaya mak menjalani rawatan kemoterapi, sebanyak 6 kali, tiga minggu berselang untuk setiap sesi rawatan. Alhamdulillah hari pada hari Jumaat lepas emak dah selamat menjalani rawatan kemoterapi sebanyak 4 kali. Maknanya masih ada berbaki lagi dua kali.
 
Inilah ubat untuk rawatan kemoterapi.
Ubat ini perlu dibungkus dengan kain sebegini kerana ia tidak boleh terdedah dengan cahaya.
 
Aku bersyukur kerana sepanjang rawatan kemo ini dijalankan mak tidak menghadapi masalah-masalah biasa bagi pesakit yang menjalani rawatan kemo seperti muntah-muntah, loya, hilang selera makan, mulut menjadi kering dan sebagainya. Bersyukur sangat pada Alllah.
 
Cumanya yang membimbangkan aku dan seisi keluarga adalah semasa rawatan kemo dijalankan. Mak menghadapi sedikit masalah sesak nafas semasa kemo dijalankan. Pada peringkat awal dahulu memang agak panic tapi dah masuk kali keempat ni, jururawat dan doktor sudah bersedia dengan alat bantuan pernafasan. Jadi bila mak mula sesak nafas alat bantuan pernafasan terus dipasang. Proses memasukkan ubat kemo tersebut tidak mengambil masa yang lama sekiranya tiada sebarang masalah. bagi mak, tempoh masanya adalah antara 1.5-4 jam. 4 jam tu agak lama kerana pada masa tersebut rawatan terpaksa dihentikan sebanyak dua kali kerana timbul sedikit masalah pada mak. Semasa rawatan kali keempat tempoh hari Alhamdulillah prosesnya dalam 1.5 jam sahaja.
 
Selain daripada rawatan kemo, mak juga telah menjalani proses ct scan dan juga bone scan. Kedua-duanya untuk melihat bagaimana ubat kemoterapi tersebut bertindak balas terhadap kanser mak. Kami bersyukur sangat kerana semasa rawatan kali keempat tempoh hari, doctor memaklumkan bahawa virus kanser itu tidak merebak. Bersyukur sangat. Kami berdaoa agar apabila selesai rawatan nanti virus tersebut semua akan hilang terus daripada tubuh mak. Mohon bantuan rakan-rakan semua mendoakan semoga mak sembuh daripada penyakit kanser dan kami sekeluarga terhindar daripada penyakit itu.
 
Doa kalian sangat kami harapkan dan kami dahului dengan jutaan terima kasih. Semoga kalian semua sentiasa dalam rahmat Allah.

Wednesday, October 30, 2013

Lunch Pack

Just a short update.



Lunch - Fried Fetuchini

Snack Time -  Kiwi, Grapes & Orange

Monday, October 28, 2013

The Battles Begin - 28/10/2013 - 3/11/2013

Info
 
Name: BNP Paribas Masters @ Paris Open
Category: ATP World Tour Masters 1000
Place: Paris, France
Date: 28.10.2013-03.11.2013
Surface: Indoor Hard


The History

Paris Masters is an annual tennis tournament for male professional players held in Paris, France. It is played indoors at the Palais Omnisports de paris-Bercy. The event is part of the  ATP World Tour Masters 1000 on the Association of Tennis Professionals (ATP) Tour. Prior to 1990 it was a premier tournament of the Grand Prix and part of the Grand Prix Championship Series. The event is usually the final tournament on the tour before the season-ending ATP World Tour Finals. Because of its sponsorship, the event is officially known as the BNP Paribas Masters. Prior to the Tennis Masters Series replacing the ATP Super 9 in 2000, the event was known as the Paris Open. It is also often referred to as the Paris Indoor event. (Wikipedia)

The 2013 BNP Paribas Masters will feature the best tennis players in the world as they compete Palais Omnisport de Paris-Bercy located in Paris, France. The 2013 BNP Paribas Masters is the ninth and final ATP World Tour Masters 1000 event. As the final tournament of the regular men’s tennis season, the Palais Omnisports in Bercy showcases the cream of the crop as they vie to win the prestigious title and clinch one of the remaining qualifying spots in the Barclays ATP World Tour Finals.
 
 
Who Is Playing
 
  • Rafael Nadal
  • Novak Djokovic
  • David Ferrer
  • Roger Federer
  • Tomas Berdych
  • Juan Martin Del Potro
  • Stanislas Wawrinka
  • Richard Gasquet
 
2013 BNP Paribas Master's Draw





Why I Want Rafael Nadal to Win

  • Rafa never won BNP Paribas Masters @ Paris Open before. He reached the final on his 2007 debut but he lost to David Nalbandian 6–4, 6–0.
  • Rafael Nadal is bidding to become the first player to win six ATP World Tour Masters 1000 titles in the same season. 

 VAMOS RAFA
 
Photo credit to Rafa Nadal Fan Club FB
 

Lunch Pack

Bekalan untuk hari ini. Cantik tau bekas makan aku? Comel kan? Macam tuannya....hehehehhee....

 
Ok...inilah isinya....
 
Untuk makan tengah hari:
 
 
Karbohidrat:
Roti Gandum (Oatmel bread)
 
Protein:
Tuna dan Telur (Dimasak bersama dengan cili benggala, bawang, cendawan inoki dan setengah keeping keju)
 
Fiber:
Timun Jepun dan Cili Benggala
 
Untuk sesi mengunyah:

 
Kiwi, Anggur, Limau

Sunday, October 27, 2013

Siblings Outing

Date:
27 October 2013
 
Venue:
Chillis, Paradigm Mall


8 of us

No 7 Achik Amie, No 6 Andak Ain
Ain's Son - Adam
No 5 Pakde A'a & Wifey Anie


No 3 Ayang Eda (Me), No 4  Ateh Aphyd, No 8 Acu (Adik) Ayee


No 2 Anyah Nor & Me

What we had:
 
Appetizer:
 
 
 
Main Meals

 



 
 

 



Desert:

 

We had so much fun. Thanks Anyah for the dinner treats.


Saturday, October 26, 2013

Badminton Kita!

Alhamdulillah setelah beberapa kali tertangguh akhirnya impian kami untuk beriadah bersama tercapai hari ini.
 
Dan ini adalah permulaan. Selepas ini kami merancang akan terus mengadakan sesi badminton ini pada setiap hari Jumaat.
 
Ayuh kita mulakan hidup sihat. :-)
 
Za8FCrian
Elyn, Me, Kak Belle, Yanz, CT
Ieja & Kak Belle's Son
Photo credit to Ieja

Wednesday, October 23, 2013

Lunch Pack

Good morning peeps! Today I made a Tuna Sandwich with loads of veggies for lunch. I've lettuce, capsicum, onion, japanese cucumber and tomato. To make it nicer, I add on a slice of cheese (low fat). So yummy....


For snack time, i've 3 types of fruit, which is kiwi, orange and plum.


Happy Wednesday peeps! Have a good day ahead!

Tuesday, October 22, 2013

Kalau Aku Dapat....

Kalau aku dpt bilik mcm ni mmg cnfm lena sepanjang mlm....
Kalau aku dapat bilik mcam ni cnfm mimpi jumpa Rafa Nadal....
Kalau aku dapat bilik macam ni cnfm siapa yang sepahkan kena marah dengan aku...
Kalau aku dapat bilik macam ni cnfm aku senang hati....

Mesti korang tak faham kenapa kan. Nampak biasa je kan?
Hanya Rafaholics shj yg faham :-)

Sebenarnya ni bilik seorang peminat fanatic Rafa Nadal. Bestnya....Kalau aku dapat buat bilik macam ni kan best. Lagi best kalau dapat letak giant poster Rafa...Fuhhhh....tidi ngigau sebut nama Rafa lah selalu....hehehehehee....


I LOVE RAFAEL NADAL!!!!

Dinner with BFF

Date:
21 October 2013
 
Venue:
The Manhattan Fish Market,
Subang Parade
 
Time:
7.30 pm - 10.00 pm
 
 
Nice spending time with u guys.
Dun forget about our  2014's plan okay?!
Kumpul wang kumpul wang kumpul wang:-)
Love u guys.........
 
 
My Angah & Achik


Starter
 
My Fav Garlic Herb Mussels


 Fried Country Mushroom

Fried Giant Platter

Monday, October 21, 2013

Lunch Pack

Lama tak menayang lunch pack disebabkan kesibukan diluar kawalan. Jadi hari ini aku ingin kembali kegiatan menayang lunch pack yang tak seberapa ini. Menu hari ini cukup ringkas dan hanya mengambil masa tak sampai 30 minit untuk menyiapkannya. Menunya adalah.......

  • Wholemeal Bread Tuna Pizza
  • Steam Sweet Corn
  • Kiwi

Menu ringkas dan mudah tetapi cukup untuk membuka selera aku untuk makan. :-)

Agak-agaknya ada tak yang nak tahu macam mana aku buat Wholemeal Bread Tuna Pizza ni? Memang senang je tapi aku tetap nak bagi tau macm mana aku buat. hehehee....

Resepi Wholemeal Bread Tuna Pizza

Bahan-bahannya:

Roti Wholemeal
Tuna Tomato Chili (Ayam Brand) - (aku masak sekejab dalam kuali - tanpa minyak)
Capsicum
Onion
Button Mushroom
Mozzarella Cheese

Cara-caranya:

Letakkan Tuna Tomato Chili di atas roti wholemeal, ratakan.
Taburkan Capsicum, Button Mushroom dan Onion.
Taburkan Mozzarella Cheese.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
(Tempoh membakar terpulang kepada citarasa masing-masing. kalau suka keras boleh lama sikit. Kalau tak suka keras sangat bakar sekejab pun boleh. Tapi macam aku yang nak tapau ke pejabat dan nak makan tengah hari, aku bakar lama sikit supaya roti tak jadi lembik. Aku bakar sekitar 20 minit.)
Siap. Potong mengikut saiz yang dikehendaki.

Boleh makan dah... :-)

Friday, October 18, 2013

Salam

Hi peeps! Hope all is well. Lamanya tak berblog. Hope u guys still remember me. I know i've lots of pending entries. I'm trying my best to update as much as i can whenever i have time. Insya-Allah.....
Have a safe and blessed weekends peeps!


 

Saturday, October 5, 2013

World No. 1

Rafael Nadal will return to No. 1 in the Emirates ATP Rankings on Monday after reaching the Beijing final.
 
What an unbelievable journey by one of the greatest fighters in ATP history. He started the year 2013 at No. 5 due to injury and now October 5 after 14 tournaments, 13 finals and 10 titles (morning may 11),  extracts text for the third time in history (2008.2010 and 2013) at No. 1 world ....
 
Truely awesome comeback...We are so proud of you...Congratulation Rafa!
 
Keep on inspiring us and win many more titles... Wish to see you lifting the year Title as well... Hope you stay healthy for many more years...



Photo credit to ATP World TourFB/AFP/Getty Images