Tuesday, September 30, 2014

5 Day Oats Challenge

The Challenge :
5 days of Oats 
 
Duration:
5 Days
(30 September - 4 October 2014)
 
 
This is what I had for Day 1.
 
Breakfast
Overnight Oat with Strawberry

Lunch
Fried Oat with Veggie.
Never heard about fried oat before?  :-)
Lemon Water with Chia Seed

Sunday, September 28, 2014

Family Bonding Time


Photo credit to: sakurakristal.blogspot.com

Abah dengan 5 orang anak bujangnya :-)
 
Suka bila abah ikut makan-makan amcam ni

Adik bongsu aku yang sengal...hehehee...
Brownie with ice cream
No comment...tak rasapun..hehehhe
 
Mango Chicken
Nice

Seafood Curry
hmmm...ok..

Sweet Sour Fish
Not bad

Mix Veggie
No to my liking

Butter Prawn
Soooooooo yummy...

Sizzling Tofoo
Not Bad...

Saturday, September 27, 2014

Friday, September 26, 2014

Weight Lose Programme

Kalau korang kenal aku atau selalu baca blog aku korang mesti tau yang aku ni sedang dalam usaha untuk mengurangkan berat badan aku kan?  Jadi sekarang ni aku amalkan pengiraan kalori makanan harian. Aku ni bukan bijak sangat nak kira. Jadi aku gunakan myfitnespal untuk membantu aku mengira kalori makanan harian. Aku install terus kat android aku. jadi memang senang kejenya.


 
 
Guna Myfitnesspal ni senang. Kita cuma perlu taip jenis makanan yang kita ambil. nanti akan terpapar jumlah kalorinya. Tapi bagi makanan yang pelik2 mungkin takde ya. So far aku punya makanan alhamdulillah semua ada. Senang keje aku. kalau yang takde tu korang kena try buat reseach skit pastuh boleh masuk jumlah kalorinya kat situ. So nanti dapatlah bantu orang lain jugak.  Ni contoh aplikasinya.

 
 
So end of the day kita akan tau kita terkurang kalori harian ke terlebih ker. Oh lupa plak. Dia jugak boleh kira berapa banyak kita burn kalori kita melalui exercise. Jadi nanti dia akan balancekan dengan makanan yang kita ambil. Dari situ kita boleh tengok perkembangan kita setiap hari. Senangkan?
 
Kalau nak install korang pergi jer kat Playstore. Mesti ada.
 
Selamat mencuba!

Dubu Dubu

Ni cerita Jumaat lepas. :-)
 
Aku ni bukan layan KPop ataupun citer-citer Korea ni walaupun skg memang sana sini org dok sibuk citer Korea. Aku ni setakat citer omputeh dengan citer cina jer. (Melayu pun ok lah). Kalau Korea ke Hindustan ke Tamil ke mmg tak masuk dalam pilihan aku. Jadi kalau org cerita aku dengar je lah.
 
Kalau dah tak minat citer Korea makanan Korea pun haruslah aku tak pernah dan tak makan kan? Tapi BFF aku Kak Wanna dengan jaja mmg suka bebeno Korea2 ni. Oleh sebab tu tekak diorg pun tekak Korealah jugak sekali sekala. Sebab kawan makanya aku pun terpegilah ke restauran makanan korea ni. Namanya Dubu Dubu. Lokasinya kat NU Sentral. Ada banayk juga branch kat tempat lain.
 
Masa nak pilih makannan haruslah aku jakun kan sebab mmg tak penah tau dan tak pernah kenal pun makanan korea ni. Yang aku tau kimchi jer. Hehehehehe....So malas nak panjang citer. Ini set makanan yang kami makan. (Sebenarnya gambar ni untuk 2 kali sesi ke Dubu Dubu ya kawan-kawan. Jangan ingat kami pelahap sangat tau. Heheheheheee). 
 
Untuk orang yang bukan hantu Korea cam aku, aku rasa boleh tahan jugak Korean Food ni. Boleh makan dan makan lagi :-) 







 
 

 
Ni lah kawan-kawan Korea aku. Korea lah sangat. Heheheee....Alamak sorang takde dalam gambar. Sorry ya kak Wanna.Next entri kita masuk gambar Kak Wanna pulak. :-)
 
Me & Kak Rozie

Me, Kak Rozie & Jaja
Ni gambar restaurant yang kat NU Sentral tu. Tapi suka diingatkan kalau korang nak pergi janganlah dating waktu lunch betul-betul. kalau ngam2 waktu lunch mmg koranmg perlu beratur panjang sebelum masuk.



(Pic: http://www.nusentral.com)
Eh jab. Aku nak tepek jugak gambar Kak Wanna kat sini (takut Kak Wanna kecik ati. Heheheh). Tapi gambar ni ambik kat Seoul Garden.




Kak Wanna & Kak Rozie
Me & Jaja (nak masuk jugak.heheheh)

Breakie & Lunch Pack

Salam Jumaat buat semua! Semoga semuanya bergembira dan ceria-ceria pada hari yang penuh berkah ini. Pagi jumaat ni aku nak tayang menu aku di pejabat untuk hari ini. Saksikanlah :-)

Nasi lemak ok. Ada orang belanja nak buat macam mana.
Tapi awal-awal aku dah cakap nasi suku dan timun lebih. Tapi tak macam suku pun nasi tu. Redha je lah.

Untuk munching hari ni aku bawak buah orange, strawberry n banana.

Sebab semalam org dah cakap nak bagi nasi lemak untuk breakfast.
Jadinya untuk lunch arini aku makan Overnight Oat with Strawberry. Nak kurangkan rasa bersalah konon. Aci tak? hehehehehe