Wednesday, March 15, 2017

Uncle Tony & Rafa

Toni Nadal: 'Out of competition, I will keep coaching Rafa also next year'

In an interview to the Spaniard website La Vanguardia, Toni Nadal clarified his working relationship with his nephew Rafael, revealing some important things. Will he keep following Rafa, won't he... what is the situation? 'Neither yes nor no. I always said the same thing. I never said what was written on a website. The thing is very simple. I was at a coach meeting and they asked me about my Academy in Manacor. I always said that I am even more involved into it. And that next year I would have loved to be involved even more. Someone asked me: 'So won't you travel with Rafa anymore?' And I didn't reply. I never said to that journalist that I decided even less in the team', Toni said referring to his sayings made in Budapest in early February.

'I was with Magnus Norman, Wawrinka's coach. They asked Norman: 'Who decides on how to plan practice sessions?' Norman said: 'The player'. And I said the same thing, adding: "My case is different, because I have been with Rafael for a lifetime". When he was little, I decided everyhing. But when Rafael grew up, other people were involved. His father, his agent... I said: "It's normal". I do not care about numbers, I don't know how much it is to go to a tournament, nor I know the relationship with press. The press officer handles it, for example. That's all what I said. My job in tennis is to develop the player. Anyone can coach Djokovic, Federer, Murray or Rafael. It's obvious that despite you decide less, things can go well. And then I said the truth. I have my own age. Rafa is well followed by Francis (Roig) and Carlos (Moya). I like Being in the academy more than anything. And that's all. Then if next year Rafael asks me to be with him in Monte Carlo or Paris, I will accept. Or if others won't be there, I will.'

So could the situation be the same as always? 'Like always nope, because travelling means to be more coaching. It's not the same to spend with Rafael two weeks per year than 22. So when he will be home I will keep training him like I have been doing this year'. It's true that Toni wasn't at Rafa's practice sessions always since the last off-seasons: from middle December sometimes Carlos Moya was the only one on court in Manacor, and Francis Roig attended Rafa's practice sessions often.

Despite the last years did not go well, Nadal and his team never stopped to be confident. 'If you lose it, then it's better to call it a career. In the life you have to be confident in yourself more than anything, even when you have doubts and you ask yourself if you will ever comeback. In Rafael's case, several injuries influenced him mentally. Last year he had anything. We had to solve first the problems with the strings. He played very well in Monte Carlo and Barcelona and then hurt his wrist, which was crucial.'

Rafa himself admitted how Toni was an uncle more special than his other ones. But he didn't educate Rafa: 'His parents did. When I had to, I have been educating him since he was 3-4 aged. And when we travelled together and he was 12, if I saw that he launched a paper on the floor, I had to say him not to do it. Did I have to Remember him to be with feet on the ground? Never. Rafael always listened my suggestions. This is the most important thing.'

How did he handle his bad moments mentally? 'As much natural as possible, making him understand that difficulties are part of the life. Many times when things go wrong and he has issues, I say him: "Rafael, that's it, you have to play like this'. I don't think much if it happens this or that. If I can run, I run. If I make forehand unforced errors, I try the backhand. Without having any regret.'

Tuesday, March 7, 2017

Testing

Sejak guna hp baru ni nak update blog pun tak dapat asyik failed jer. Tak tau kenapa. Huhuhuu

Tuesday, February 21, 2017

Happy Birthday Uncle Toni!

Happy birthday uncle Toni 🎂🎁🎉🍾 !! Thank you for everything you have done for Rafa during all these years ! Impossible to imagine Rafa without you ! 💜

Saturday, February 18, 2017

Dimsum Breakfast with The Kids

Sekarang ni kalau bercakap pasal dimsum halal, nama Dolly Dimsum ternyata lebih popular dan mengatasi restoran lain. Tapi untuk Aida, Aida lebih gemar menikmati dimsum di Meisan Szechuan Chinese Restaurant @ Quality Hotel City Centre.

Quality Hotel City Centre Kuala Lumpur 
Jalan Raja Laut,
50750  Kuala Lumpur
Tel: +60-03-26148000

Sajian dimsum di Meisan Szechuan Chinese Restaurant adalah secara buffet. Eat all you can :-). Bermula dari pukul 9.00 pagi hingga ke 3 petang pada hari Sabtu dan Ahad. Hari biasa Aida tak pasti sebab tak pernah makan di sana pada hari biasa.

Selain daripada menyajikan pelbagai jenis dimsum, Meisan  Szechuan Chinese Restaurant juga menghidangkan pelbagai jenis makanan Szechuan dan Cantonese. Harga yang dikenakan adalah RM38++ untuk dewasa dan  RM28++ untuk kanak-kanak. Bagi Aida harga ini sangat berbaloi jika dilihat daripada pilihan makanan yang disediakan. Harga tambahan akan dikenakan jika kita memesan air selain daripada air kosong dan juga teh china.

Pagi tadi anak-anak dara abah (Aida, Anyah dan Ateh) berkesempatan membawa cucu sulong abah, Wan dan dua cucu kecik Abah, Adam dan Aiman ke MeisanSzechuan Chinese Restaurant untuk sarapan pagi + makan tengah hari. Kami sarapan pagi lewat pada pukul 10 pagi. Jadi untuk tengah hari kami tak perlu makan lagi. Kira brunch lah ni kan?!

Abah dengan Acu tinggal rumah hari ni sebab Abah ada walimatul urus dan Acu memang tak suka dimsum. Jadi membazir je kalau nak bawak Acu. Heheheheee

Adam dan Aiman pertama kali datang ke MeisanSzechuan Chinese Restaurant ni. Wan pulak masa kecik dulu ada juga bawak tapi dia tak minat sangat dimsum (pada masa tu). Dalam ketiga-tiga tu, Aiman jugak menang kalau tengok dari segi makannya. Memang sangat berselera Aiman makan. Dah lah umur Aiman tak dikenakan bayaran. Jadi kami rasa sangat berbaloi. Adam macam biasalah seksa nak suruh makan. Wan pula nampaknya dah mula rasa dimsum ni sedap. Masa kecik dulu dia yang kata tak sedap. maknanya lepas ni bolehlah bawak dia lagi.Hehehee...

Oklah tak nak cerita banyak. Sila layan gambar ni ya kawan-kawan. Ehh lupa pulak nak bagi tau tadi. Kalau nak makan kat Meisan Szechuan Chinese Restaurant ni dicadangkan call dan buat reservation dulu. Kalau walk in biasanya susah sikit. Selalu penuh.
 
Dimsum ni bukan banyak ni jer tau. Diorang akan tambah selalu.
Fried dimsum/wantan
Tak tau nama tapi sedap benda ni.
Yong Tau Foo
Aneka pencuci mulut (desert). Egg tart tu wajib makan sebab memang sedap gila.
Add caption
Chee Cheong Fun
Pau
Amacam? Nampak selera tak AIman makan?
Bersungguh-sungguh Aiman kan? :-)

Friday, February 17, 2017

Mini Cheese Cracker

Pernah tengok tak Mini Cheesecracker @ Ciskut? Ni lah rupanya.
 
 
 
Pertama kali Aida buat masa birthday anak kawan office Aida. Dia mintak buat desert yg tahan lama. Sebabnya dia nak Aida bawak hari Jumaat tapi dia nak buat makan hari Ahad. Puas fikir punya fikir terus dapat idea buat Mini Cheesecracker ni.
Lepas tu dapat komen daripada kawan Aida "Sedap sangat Aida. Lain kali aku order lagi ya". Senang hati dengar.
Kali kedua buat, dapat komen yang memberangsangkan jugak. Sangat-sangat sedap.
Lepas tu lah baru Aida bukak order untuk Mini Cheesecracker ni. 
 

Thursday, February 16, 2017

Sukan Tahunan SRAI Taman Keramat 2017

Semalam merupakan Hari Sukan SRAI Taman Keramat 2017.  Anak buah Aida, Jiji terpilih menyertai 2 acara balapan iaitu 200m dan 4 x 100m. Aida berkesempatan menyaksikan larian untuk acara 200m sahaja. Sebenarnya Aida datang bukan untuk menyaksikan sukan tersebut tapi Abang minta Aida fetch Jiji di Kompleks Sukan tu selepas habis sukan. Abang kata sukan habis pukul 1.30. Waktu tu waktu lunch break kan...Jadi takde masalah lah nak pergi fetch Jiji. Aida plan lepas fetch Jiji terus balik ke pejabat. Insyaallah sempat sampai pejabat sebelum 2.30 petang. Rupa-rupanya, masa Aida sampai di Kompleks Sukan tu, sukannya belum habis. Ada beberapa acara lagi yang belum dipertandingkan. Jiji pun baru lepas 4 x 100m. Acara 200m belum lagi.
 
Fuhhh...berjanggut jugak menunggu dalam panas tu. Menangis dibuatnya kena berjemur tengah hari macam tu. Tapi nak buat macam mana kan? Redha je lah.
 
Tapi Alhamdulillah Jiji berjaya dapat pingat untuk kedua-dua acara yang disertainya.  Juara Acara 4 × 100m dan tempat ke-4 Acara 200m. Dan rumah hijau dinobatkan sebagai juara keseluruhan. Berbaloi juga lah menunggu. Hhihihiii....
 
Tahniah Jiji!
 

Wednesday, February 15, 2017

Uncle Tony & Rafa

Starting next year Uncle Tony (Rafa's Uncle & Coach) will no longer follow Rafa on the circuit and will focus exclusively on Rafael Academy. This is really heart breaking. Huhuhuuu...

Saturday, February 11, 2017

Selamat Pengantin Baharu Rudy & Yana

Alhamdulillah hari ni Aida berkesempatan memenuhi undangan dua orang adinda sepejabat ke Majlis Perkahwinan mereka di Ipoh, Perak. Seperti sebelum ini, Aida ditemani oleh Anyah, Ateh dan Abah. Seronok betul dapat bawak abah sekali sebab kalau tidak memang Abah tinggal rumah sorang-sorang sebab si bongsu pun ada kenduri kawin kawan dia. 
 
Kami keluar rumah awal, seawal pukul 9 pagi. Kami sarapan dulu di tempat biasa Abah lepas tu terus bergerak ke Ipoh. Pukul 11 lebih dah sampai Ipoh. Oleh kerana Aida pun belum beli hadiah untuk pengantin, jadi kami pun singgahlah AEON Kinta City dulu. Rupanya bukan setakat dapat hadiah, tapi Anyah siap beli bantal dan travelling rice cooker lagi. Heheheee...Kami sampai di tempat majlis, pengantin tengah makan beradap. Jumpa kawan-kawan DBP yang lain. Selesai makan tunggu sekejab untuk ambil gambar dengan pengantin lepas tu terus balik KL.
 
Rudy & Yana,
Akak tak sangka hubungan kalian yg bermula sebagai rakan satu bahagian akan berakhir di jinjang pelamin.Tahniah akak ucapkan kepada kalian berdua. Akak doakan rumah tangga yang dibina atas dasar cinta ini akan berkekalan bahagia sehingga ke jannah. Semoga Allah memelihara kalian dengan rahmatnya.
 
 
Antara rakan-rakan DBP yang hadir
 

Tuesday, February 7, 2017

Selamat Bersara Che Chah

Hari ini merupa hari terakhir perkhidmatan Puan Aishah Saleh @ Che Chah di DBP. Che Chah  merupakan Setiausaha PUSPANITA DBP sejak tahun 1990-an lagi.
Jadi hari ini, kami AJK PUSPANITA DBP bersepakat untuk mengadakan sedikit jamuan untuk beliau.
Jamuan potluck yang dimulakan dengan Mesyuarat JK Induk PUSPANITA DBP terlebih dahulu.
Semoga Che Chah sentiasa dirahmati Allah dan bertambah bahagia bersama keluarga.

Selamat Bersara Che Chah!

Monday, February 6, 2017

Selamat Hari Lahir Jan-Mac Babies

Hari ni buat julung kalinya Badan Kebajikan Bahagian Aida mengadakan Majlis Sambutan Ulang Tahun Kelahiran Staf yang menyambut hari lahir pada bulan Jan-Mac. Dah lama juga rasanya Bahagian tak buat sambutan macam ni. Jadi bila Aida diberi tanggungjawab sebagai Pengerusi Badan Kebajikan Bahagian Aida rasa tradisi menyambut hari lahir ini perlu diteruskan. Walaupun sambutan ala kadar sahaja tetapi bagi Aida ia cukup untuk meraikan hari lahir kawan-kawan satu bahagian.

Majlis seperti ini kami akan adakan secara suku tahunan. Insyallah.

Selamat Hari Lahir Fizi, Kak Nora & Kak Salwa!
Semoga sentiasa dirahmati Allah.


Kek kalau beli kat luar mahal. Jadi Aida jer buat kek birthday ni, Nasib baik kawan-kawan suka :-)


Sunday, February 5, 2017

Hari Keluarga DBP 2017

Siang tadi Aida berkesempatan menghadiri Hari Keluarga DBP 2017 yang julung-julung kali diadakan. Sebenarnya kalau ikut hati memang tak berapa nak rajin. Tapi disebabkan Aida diberi tanggungjawab untuk membantu Jawatankuasa Hadiah, makanya terpaksalah rajinkan diri.

Hari Keluarga DBP pada tahun ini diadakan di Padang Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi. Sesat barat Aida mencari padang tu tak jumpa. Silapnya sebab Aida pergi masuk dalam UKM. jadi habis Fakulti semua Aida pusing tapi tak jumpa juga. Sesat kat dalam UKM lagi. Pusing-pusing kawasan sama jer. Dekat 45 minit juga tawaf dalam UKM tu. Sudahnya nekad kalau jumpa jalan kluar memang Aida nak balik rumah terus. Dah penat. Huhuhu...Bila dah jumpa pintu keluar UKM tu terus nak patah balik ke KL. Tapi masa berhenti di lampu isyarat, ternampak pulak van Ujana Buku DBP. Dalam hati dah berkira-kira, nak balik KL ke nak ikut Ujana Buku tu. Takpelah Aida buat keputuisan untuk ikut Ujana Buku tu. Kalau sampai ke Padang yang dicari bolehlah terus ke Hari Keluarga tapi kalau tak jumpa memang balik je lah lepas tu.  Alhamdulillah Allah membantu. Baru jalan ke depan sikit daripada lampu isyarat tu dah nampak padang yang ramai orang. Bila pergi dekat memang sah lah orang DBP. Jadi memang adalah rezeki nak hadir Hari Keluarga DBP.

Masa Aida sampi tu acara memang dah mula. Yelah dah sesat barat berapa lama kan. Jadi lepas daftar Aida terus ke kaunter hadiah. Jalankan tugas yang diamanahkan. 

Banyak juga acara yang dipertandingkan. Ada untuk orang dewasa dan untuk kanak-kanak. Nampak seronok sangat semua walaupun dalam panas dengan matahari tegak atas kepala tu. 





Ini adalah sebahagian daripada AJK yang bertugas siang tadi. Penat panas berlengas semua ada. Tapi posing tetap senyum ok. Hehehehhehe...



Ni pulak AJK posing dengan hadiah lucky draw masing-masing. Aida doa juga dapat TV tapi harapan hampa. Dapat hamper. Bolehlah. Dapat juga kan.



Ni pulak acara akhir yang juga acara kemuncak. Tarik tali. Tengoklah akak-akak sado ni beraksi. Hahahahahha....Aida kat belakang sekali tau. Tengok body lah kan? Ahaksss.....Mula-mula tak nak masuk tapi bila tengok orang lain macam segan-segan jer kami pun jomlah. Tapi tak sia-sialah.
Kami juara :-). 


Wednesday, February 1, 2017

Pulut Kuning & Rendang Daging

Salam semua. Selamat bercuti buat semua warga kota. Anda buat apa cuti hari ni? Hari ni setengah hari Aida duduk dapur untuk menyiapkan tempahan Pulut Kuning & Rendang Daging Kak Hawa (Rakan sepejabat Aida).

Sebenarnya Aida tak pernah pun ambik tempahan untuk Pulut Kuning dan Rendang Daging sebelum ni. Masak untuk rumah tu biasa tapi nak masak untuk orang macam kurang yakin sikit. Dulu masa mak ada lagi, ada juga kawan sepejabat yang tempah. Tapi masa tu pulut memang mak yang masak. Anak mak tengok jer. Jadi bila kena masak sendiri macam kurang yakin. Selepas hampir 3 tahun mak pergi, anak mak semakin yakin sebab selalu masak sendiri untuk keluarga.

Sebab tu bila Kak Hawa tanya terus macam tak sampai hati. Lagipun dia cuma minta Pulut Kuning dan Rendang Daging jer. Tak perlu hias cantik-cantik pun. Untuk kenduri tahlil dan doa selamat di rumah kakak dia. Jadi Aida setuju je lah. Harap-harap mereka sukalah. Ini rupa bentuk ala kadar Pulut Kuning dan Rendang Daging yang ditempah tadi.
  

Rendang tu ada dua bekas sebenarnya. Masa ambil gambar Aida ambil satu jer. Pulut deko ala kadar. Taknak simple sangat. Konon cantiklah tu. Hahahhaaaa...

Untuk rumah Aida buat juga. Takkan nak tengok je kan? Harus buat lain untuk family sekali kan? Sebenarnya kami sekeluarga ni sedikit cerewet bila makan pulut kuning ni. Kalau makan di luar selalu rasa tak sedap. Heheheh...Kurang lemak (kadang-kadang tak lemak langsung), keras sangat atau lembik. Sebabnya mak buat pulut cukup lemak (tak kedekut santan langsung) dan tak keras juga tak lembik. Pulut kuning mak memang boleh dimakan begitu sahaja tanpa perlu ada rending sebab memang dah sedap dah. Sebab tu kalau kami makan di luar selalu sangat banding dengan pulut kuning mak. Bila mak dah takde ni kenalah masak sendiri.Alhamdulillah sempat belajar buat daripada mak. Kalau tidak memag tak merasa pulut kuning sedap. :-) 
 
 
Selamat Hari Wilayah Semua  buat semua Warga Kota!

Tuesday, January 31, 2017

Aiman Yang Poyo

Tengok muka monyok Aiman ni. Nak tau tak kenapa muka dia monyok tu? Sebenarnya Aiman  monyok sebab biskut yang dia makan dah habis.

Hihihi..Kesian dia kan? Tapi jangan terpedaya. Aiman baru lepas lunch sebelum makan biskut tu. Biskut tu kudapan lepas lunch je ya. Aiman memang suka makan. Lepas makan makan dan makan dan makan. Tapi sebenarnya dia tak boleh makan banyak. kalau terlebih nanti muntah. Sebab tu kita kena kawal.  Kalau dia buat muka simpati macam tu sila jangan layan. Hehehehhee...

Aiman Aiman...Memang Poyo....

Aiman memang panjang akal. Tak padan dengan down syndrome dia. Heheheee...Ada jer lakonan dia tau. Tapi teletah dia ni yang buat kalau dua tiga hari tak jumpa rasa rindu lah sangat kat dia. Kecomelan yang melampau. 

Aiman yang panjang akal. 

Monday, January 30, 2017

Mencari Kesalahan Diri

Sejak akhir-akhir ini Aida sering dihubungi oleh seorang teman yang berkongsi masalah dengan Aida. Masalah hubungan antara dia dengan kakak dia. Masalah ni sebenarnya telah bertahun-tahun lamanya berlaku. 

Hubungan antara kawan Aida (Aida namakan sebagai A) dengan kakak dia (Aida namakan sebagai C) ni sebenarnya boleh dikatakan panas. Mereka tidak bergaduh besar atau bertelingkah di mana mana-mana. Tapi saban hari, ada sahaja perkara yang dilakukan oleh A ni salah di mata C.

Banyak butir percakapannya yang disalah tanggap oleh C. A kelihatan seperti orang bersalah yang sentiasa menunggu masa untuk dijatuhi hukuman oleh C. Kalau buka mulut pasti ada salah di telinga C. Kalau bagi pandangan atas sesuatu perkara pasti kelihatan tidak berguna, Kalau buat sesuatu pasti kelihatan tidak ikhlas di mata C.

A semakin lama semakin makan hati dengan layanan C terhadap dia. Dia tak tahu apa yang perlu dia buat. Sampai satu tahap dia rasa diam lagi baik daripada berkata apa-apa. Bukan dengan niat mengeruhkan keadaan tetapi demi menjaga hari sendiri. Tidak sanggup lagi diperlaku seperti orang asing dalam rumah sendiri. 

Semakin hari A rasa C seperti membenci dirinya. Dia cuba mencari punca mengapa semua ini berlaku tetapi masih gagal. Akal yang waras tidak mampu memberi jawapan kenapa seorang kakak boleh membenci adik sendiri. Dosa apa yang dia lakukan sehingga C bersikap sebegitu padanya. Sampai hari ini A masih lagi tercari-cari jawapan yang tidak diketahui bila akan ditemuinya. 

Dia selalu berdoa agar sebelum dia menutup mata dia dapat melihat pandangan kasih sayang daripada C. C bukan kakak yang terlalu garang. C selalu membantu keluarga dengan wang ringgit kerana Allah memberi anugerah wang ringgit yang berlebihan buat dirinya. A jugak tidak terkecuali daripada dibantunya. A cukup menghargainya. C seorang yang baik. Cumanya bila berdepan dengan A, semacam ada sesuatu. Hati dia terus menjadi panas. Kemarahan akan timbul tanpa perlu ada sebab. A boleh dimarahi bila-bila masa. 

A kata dia dah penat dengan semua tu. Dia tak nak perkara begini terus berlanjutan. A tak mampu berkongsi masalah ini dengan keluarga. A tidak mahu orang tuanya risau tentang hubungan dia dengan C. A jugak tidak mahu berkongsi masalah ini dengan adik-adiknya. Kerana A sudah semakin malu dengan adik-adik. Katanya adik beradik semua sedia maklum tentang layanan C terhadapnya, Simpati tetapi tidak dapat membantu. A hanya mampu berdoa dan terus berdoa.

Sebagai kawan Aida hanya mampu menasihatinya supaya terus bersabar. Aida suruh dia muhasabah diri. Cuba lihat apa yang dilakukan yang tidak disukai oleh C. Walaupun Aida tahu C kadang-kadang boleh menjadi marah kepada A tanpa sebab, Entahlah, Dimana silapnya Aida pun tak tau. 

Kepada sahabatku A, 
Banyakkan bersabar.
Ini mungkin ujian buat dirimu sahabat. 
Teruskan berdoa sahabatku.
Semoga segalanya akan bertambah baik pada masa mendatang. Insyaallah.  


Sunday, January 29, 2017

Australian Open 2917 - Final

The epic final!

Unfortunately Rafa Nadal was defeated by Roger Federer 6-4 3-6 6-1 3-6 6-3. 


Congratulations Rafa Nadal on a great tournament, we hope you will stay healthy for the rest of season. So proud of you! Always with you!