Sunday, January 31, 2016

Short Trip to Ho Chi Minh City, Vietnam - Part 2

Kemain lama nak tunggu sambung Part 2 ni kan? Hehehe..Sabar je lah kawan-kawan. Bukan lupa tapi bila mood mdah sampai nak bercerita, gambar pulak takde. Sebab gambar dah simpan dalam pen drive. kadang-kadang bawak balik kadang-kadang tinggal kat pejabat. jadinya, tu lah punca Part 2 ni tak muncul-muncul. Maaf lah ya. :-)
 
Dalam part 2 ni Aida cuma nak sembang pasal makan jer ya. Mencari restaurant makanan halal bukanlah perkara yang sukar bagi mereka yang tinggal di sekitar kawasan Malaysia Street. (Jangan cari papan tanda Malaysia Street memang tak jumpa. Tapi kalau Tanya orang Vietnam memang mereka taulah Malaysia Street tu kat mana. Hehehe).
 
Terlalu banyak restaurant makanan halal di Malaysia Street. Ni antara restaurant yang ada.
 
Restauran Kampung Malayu
 
 
Restauran Hajah Basiroh
 
 

 Restauran Haji Osman
 
 
Restauran Halal Amin
 
 
Restauran Mu Sa Ka Riem

 
Restauran Hajah Ay Sah
 
 
 Restauran Hj. Man Sour

 
Dalam banyak-banyak restaurant tu kami cuma makan di 3 restaurant sahaja sepanjang berada di HCMC.
 
1. Kampung Melayu
 

Restauran ni dimiliki oleh orang Malaysia Alamak lupa pulak nama Datuk tu. Datuk ni memang bisnes man. Selalu datang ke Vietnam untuk ambil barang. Masa dia datang dulu-dulu kat HCMC ni susah nak dapat makanan halal. Mungkin itulah sebabnya dia buka restaurant halal di HCMC ni. Bagus sungguh kan usaha dia ni. Memang dasar peniaga yang bagus, sentiasa mencari peluang dan mengambil peluang atas kekkurangan.
 
makanan di sini dari segi rasanya boleh tahan sedaplah. Tapi harganya jauh lebih mahal daripada dua restaurant lain yang kami pegi. Kami Kami makan tengah hari untuk 5 orang (dewasa) harganya 820,000 Dong (Melebihi RM150.00). Sedangkan kami cuma order Mee Kari, Mee Kungfu, Nasi Goreng Seafood, Tofoo Goreng dan Ayam BBQ. Tu jer. Mahalkan? Walaupun ada diskaun 15% tetapi tetap mahal berbanding kedai lain.



2. Restauran Mu Sa Ka Riem



Kami rasa makanan di sini kurang sedap, plating pun tak menarik dan tempat makan pun kurang selsesa. Dari segi harga memang murah daripada Restauran Kampung Melayu. Harganya lebih kurang macam restaurant Hj. Man Sour. Gambar makanan kami tak ambil sebab tak menarik. Heheheheeee....Kira memang tak nak rekemen lah makan kat sini. Maaf ya tuan kedai.:-)

  3. Restauran Hj. Man Sour
 
 
Daripada 3 restaurant yang kami makan, kami rasa makanan di Restauran Hj. Man Sour ni paling sedap dan harganya pun berpatutatan. Harganya separuh daripada harga makanan di Restauran Kampung Melayu. Ni antara makanan yang kami makanan yang telah kami cuba. 
 
Pho Chicken (Sebutan Pho adalah Fee) - Sangat Sedappp
(Dalam bahasa melayunya Mee Sup Ayam)

Bihun Garing - Sedapppp

Mee Garing - Sedapppp

Popia Vietnam. Sedap...

Selain daripada restaurant yang banyak tu, ada juga makanan/minuman halal yang dijual di depan kedai atau dijual oleh penjual yang menaiki motosikal. Contohnya macam ni.
 
Rohimah - Halal Food
 

Kak Rohimah ni menjual beaneka kuih tradisi melayu seperti karipap, popiah goreng, bingka ubi, donut dan juga.Kami berkesempatan merasa kuih karipap, popiah goreng dan juga bingka ubi. Karipap dan bingka ubinya sangat memenuhi citarasa kami. Sedappppp. Tapi popiah goreng not to our liking. Harga kuih-muih tu yang dijual secara pack sekitar 50,000-60,000 Dong.
 
pada hari pertama, kami jumpa Kak Rohimah ni lalu di Malaysia Street sekitar pukul 4.30 petang. Tapi masa hari kedua sekitar pukul 5 petang. Hari ketiga dia datang lebih awal sekitar pukul 3 petang. hari ketiga tu kami yang minta sebab kalau pukul 5 kami tak sempat nak beli. Heheheheee...Orangnya ramah dan kuihnya sedap jadi Aida syorkan sesiapa yang jumpa dia di HCMC nanti bolehlah cuba beli kuih muih Kak Rohimah ni. Beli untuk minum petang. terasa berada di Malaysia gitu. Heheheheee...



 

Roti Vietnam - Halal


Gerai Roti Vietnam ni terletak di hadapan kedai makan Haji Basiroh. Dibuka sekitar pukul 7 malam. Masa mula-mula tengok tu takde lah rasa nak beli. Tapi dan masuk hari kedua, kami terpanggil untuk mencuba. Sebabnya nama roti tu Roti Vietnam. Hehehe...Ni rupa Roti Vietnam.



Nampak simple je kan? Tapi Ya Allah sedapnyaaaaaaa.. Roti tu kalau dimakan macam tu sahaja pun dah sedap. Dalam roti tu diletakkan sedikit sayur-sayuran dan sapuan nipis daging hancur. Lepas tu ada sedikit sos. Simple sangat. Tapi rasanya sangat sedap. RTerasa-rasa kat tekak ni. Huhuhuu. Harganya 80,000 Dong (kalau tak silap).

Halal Kopi - Kopi Vietnam
 


 Kopi Vietnam ni memang minuman wajib cuba bagi penggemar kopi yang pergi HCMC ni. Aida tak boleh nak komen sebab Aida tak minum kopi. Tapi adik-adik yang minum memang kata sedaplah. Aida try jugak milo susu. Milo memang rasa milo lah. Hehehee...Harganya RM4. Ya dalam RM ya bukan Dong. Mereka memang minta RM. :-).



Ini jelah serba sedikit cerita pasal makanan kat HCMC ni. Kebanyakan makanan yang kami makan Alhamdulillah boleh diterima tekak. Tetapi harganya agak mahallah kalau dibandingkan dengan di Malaysia. Mungkin kerana kesukaran mendapatkan bahan halal yang menjadikan harganya agak mahal Taupun mereka sengaja mengambil kesempatan ke atas pelancong macam kita ni? Heheheee....Entahlah..

Untuk cerita selanjutnya tunggu kemunculan Part 3 ya. :-) Kalau nak baca cerita sebelum ni, silalah ke Part 1.

 

Saturday, January 30, 2016

Buddies

Hello mate!
Happy weekends all. Let me introduce you to my fitness buddies...:-)
 

Friday, January 29, 2016

Bye bye Datuk!

Biar gambar berbicara.
 

Selamat Bersara Datuk Dr. Haji Awang bin Sariyan!

Hari ni merupakan hari terakhir Datuk Dr. Awang Sariyan berkhidmat sebagai Ketua Pengarah .Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) setelah 4 tahun menerajuinya.
 
Selamat Bersara dan Selamat Maju Jaya Datuk!
Semoga Datuk sentiasa dalam rahmat ilahi.


Datuk Dr. Haji Awang bin Sariyan
Ketua Pengarah DBP Yang Ke-8

 

 
 
 
Kenangan di Frankfurt Jerman bersama-sama Datuk.


 



Thursday, January 28, 2016

Blog Header

Salam mate!
 
Hari ni ada masa sikit jadi Aida tukar sana sini sini blog ni termasuklah masukkan gambar kat header. Ni gambarnya...


Sebenarnya mula-mula nak letak gambar ni....
 

Tapi bila dah masukkan nampak macam kurang cantik pulak. Mungkin sebab gambar tu kurang terang. Jadi tukarlah gambar yang tadi tu.
 
Mesti pelikkan kenapa letak gambar makanan ni. Ni bukan bloq masakan ke apa ke. Kenapa pulak letak gambar makanan besar-besar. Ehhh...sukatilah ni kan bloq i. Hihihihihiiii.....
 
Sebenarnya ada cerita disebalik makanan dua ni. hehehe....Cerita gembira di kota Frankfurt. Ceritanya biarlah rahsia. hahahahaaaaa....
 
Alah bukan ada cerita apa pun. Ni cerita dinner di Frankfurt bersama-sama geng buku. Ni kawan-kawannya.

From left -  Aida, Sis Emila, Shake & Syamil.

Dinner malam tu dibelanja oleh Mr. Syamil Fahim yang baik hati. Kalau tau nak belanja boleh order macam-macam lagi. Hahahahahaaa...Masing-masing tengah kelaparan masa tu. Plan nak makan tempat lain tapi restaurant tu tutup. Jumpa pulak restaurant ni. jadi kami redah je lah. Janji halal dan kenyang kan? Sedap jugak food dia. lagi sedap sebab orang belanja. heheheheee.....

Bila sebut tentang Frankfurt mesti teringat sparkling water ni. Kat Malaysia tak pernah jumpa. Rindu jugak. Kat sana memang biasa meneguk air ni. Dalam bahasa kampong kita panggil air kosong bergas. heheheee.....

 

Wednesday, January 27, 2016

Lunch Box

Morning mate! Let's see what I've in my lunch box today.
 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tadaaaaaaaaaaaa.......
 
 
Biasa jer...hehehhee....Memanglah biasa. Saje nak buat suspen sikit. Hihihihiii....
 
Ramai yang tegur Aida pasal lunch pack ni. Diaorang selalu kata 'rajinnya masak', 'rajinnya bawak bekal', rajinnya itu dan ini. Sebenarnya kan Aida ni bukan rajin sangat. Rajin sikit jer...hehehe...Aida memang jenis bangun awal pagi. Biasanya dalam pukul 4 lebih atau pukul 5 memang dah terjaga. Jadi kalau setakat nak sediakan lunch box yang simple macam ni memang mudah jer.
 
Kalau semua nak tahu, biasanya tempoh penyediaan lunch pack Aida tak lebih daripada 30 minit pun. kadang-kadang 15 minit jer. Contohnya macam hari ni kan.
 
Pan Fried Salmon - 10 minit
- Basuh dan Marinate Salmon 2 minit 
- Pan Fied Salmon 4 minit + 4 minit
 
 
Sautéed Asparagus, Zuchini, Capsicum, Mushroom & Green Pea  - 10 minit
- Potong segala sayur - 2 minit
- Masak - 8 minit
 
 
 
 
Omelette - 5 minit
- Potong bawang + capsicum + mushroom - 1 minit
Masak - 4 minit
 
 
Orange & Grapes - Tak sampai 5 minit.
 
 
 
Sebab tu lah Aida suka bawak makanan jenis yang macam ni. It's healthy and easy to prepare. Aida bukan masak nasi lemak ke bihun goring ke masak lauk ke apa ke kan. Semuanya mudah dan ringkas. Lagipun Aida kan bujang. Jadi bukan ada anak nak kena siapkan pagi-pagi, bukan ada suami nak kena siapkan breakfast atau nak ironkan baju dia pagi-pagi kan? :-)
 
Begitulah cerita disebalik 'rajinnya masak pagi-pagi' ni. :-) 
 
 

Tuesday, January 26, 2016

Let's Read: Srikandi Srikandi Yang Benar

Stuff that i've been reading right now. 4th book in 2016.
 
Title:
Srikandi Srikandi Yang Benar
 
Author:
Zahiruddin Zabidi
 
Publisher:
PTS Litera Utama Sdn. Bhd
 
 

Sunday, January 24, 2016

Aku dan Dunia Buku

# Ada cerita yang akan menyusul kemudian. Tampal gambar duulu ya. Insyaallah dalam sehari dua ni akan dimasukkan cerita yang ingin dikongsikan.

Me & Mr. Arief Hakim Sani Rahmat
Pengarah Urusan PTS Publications & Distributors
Tokyo International Book Fair 2014


Me & Mr. Syamil Fahim Mohd. Fahim
Chief Operating Officer of Kumpulan Karangkraf,
Frankfurt Book Fair 2015


Me & Mr. Sheikh Faisal Sheikh Mansor
The Founder of Shakespot Sdn. Bhd.
Frankfurt Book Fair 2015
Me & Mr. Khair Ngadiron
Chief Executive Officer of Institut Terjemahan dan Buku Malaysia
Frankfurt Book Fair 2015
 
 

Friday, January 22, 2016

Salam pagi Jumaat

Pesanan di pagi Jumaat yang mulia ini untuk diri sendiri dan rakan-rakan juga,
 

Thursday, January 21, 2016

Lunch Box

Good morning peeps! My lunch box is back. :-)
 
Let's see what i have today.
 
Omelette
Grilled Salmon
Grilled Veggie - Capsicum + Zuchini + Shitake Mushroom
Sweet Corn
 

Tuesday, January 19, 2016

Australia Open 2016 - 1st. Round

What a bad day. Rafa lost to fellow Spaniard, Fernando Verdasco in 1st. round today - 6/7, 6/4, 6/3, 6/7, 2/6. I always knew it gonna be tough 1st. round but expected he'd come through it. But he's not. So sad.
 
Please come back stronger Rafa. We love you.
 
Photo credit to FB Rafaholics