Tuesday, December 31, 2013

Welcome 2014

My dear friends,
 
Keep the smile,
Leave the tear,
Think of joy,
Forget the fear,
Hold the laugh,
Leave the pain,
Be joyous,
Coz its a new year!
 
HAPPY NEW YEAR!
 
(2014,  please be good to me)

Selamat Tinggal 2013

2013 bakal meninggalkan kita. Banyak peristiwa suka dan duka berlaku sepanjang tahun ini. Untuk tatapan dikemudian hari aku ingin kongsikan beberapa peristiwa penting sepanjang tahun ini yang berlaku kepada aku dan juga keluarga.

Kelahiran Muhammad Adam Syafiq bin Nor Syaiful Nazlan

Kelahiran Muhammad Adam Syafiq (atau nama panggilannya Adam) adalah anugerah terindah buat kami sekeluarga tahun ini. Adam adalah anak sulung adik perempuan aku, Nor'Ain dan cucu keempat mak dan abah. Kelahiran Adam pada hari PRU13 dengan cukup sifatnya sangat menggembirakan hati kami. Walaupun ada sedikit harapan agar Ain melahirkan seorang anak perempuan kerana mak dan abah masih belum mempunyai cucu perempuan tetapi kelahiran Adam tidak mengurangkan syukur kami kepada Ilahi. Biarlah perempuan atau leaki sama sahaja. Kedua-duanya tetap anugerah dan amanah daripada Allah. Semoga Adam menjadi anak yang baik dan taat kepada agama.



Rafael Nadal kembali ke gelanggang dan berjaya merampas takhta No. 1 dunia.
 
Selepas 7 bulan berehat disebabkan oleh kecederaan, pemain tenis kesayangan aku Rafael Nadal Parera @ Rafa  kembali semula menggegarkan gelanggang pada bulan Februari 2013. Rafa Berjaya kembali dengan cemerlang sekali. Beliau berjaya memenangi 10 daripada13 perlawanan akhir yang disertainya. Antaranya termasuklah mencipta sejarah baru menjadi juara 8 kali Rolland Garros. Dan yang paling menggembirakan adalah beliau Berjaya merampai kembali takhta pemain no 1 dunia daripada Novak Djokovic. Tahniah Rafa!
 
 
 
Disebalik keceriaan dan kegembiraan yang diberikan-Nya, ada juga ujian dan juga kesedihan yang didatangkan kepada aku dan keluarga. Antaranya:

Mak dan Kanser

Berita yang paling menyedihkan buat kami sekeluarga pada tahun ini adalah apabila mak disahkan mengidap kanser. Ini merupakan serangan buat kali kedua. Mak pernah mengidap kanser payu dara beberapa tahun yang lepas. Tetapi setelah menjalani pembedahan dan rawatan mak pulih sepenuhnya. Tanpa kami duga tahun ini mak diuji lagi. Doktor mengesahkan bahawa kanser mak datang kembali. Memang pada awalnya sukar untuk diterima. Tetapi apa kan daya. Apalah kuasa kita sebagai hamba untuk menghalang ketentuan ilahi. Mak perlu menjalani rawatan kemoterapi. Mak dah selesai menjalani 6 kali rawaran kemoterapi. Tetapi masih bertarung dengan penyakit tersebut. Kepada semua kawan-kawan, mohon doakan agar mak kembali pulih seperti sedia kala.  
 
Semoga mak kuat dan tabah menghadapi ujian ini. Sebagai anak hanya doa yang mampu aku panjatkan kepada ilahi. Mak, eda sayang mak sangat-sangat.
 
 
Aku dan Mak
Mak taknak ambik gambar sebenarnya tapi aku degil nak juga tu yang muka mak masam tu...hihihiiii
 Kehilangan Boss Tersayang
 
Hilang di sini bukan bermaksud pergi selama-lamanya. Tetapi hilang di sini bermaksud tidak bersama-sama kami lagi. Hajah Asiah Daud adalah antara boss yang paling aku sayangi dan hormati. Beliau seorang boss yang tegas dan teliti dalam kerja. Sikap beliau yang cukup menghormati pegawai atasan dan menghargai pegawai bawahan sangat aku kagumi. Beliau adalah seorang boss yang bekerja bersama-sama kita dan bukan hanya pandai memberikan arahan sahaja. Aku kagum dengan beliau. Hak Cipta dan Harta Intelek bukanlah kepakaran beliau. Tetapi apabila diberi amanah oleh pihak pengurusan untuk mengemudi Bahagian Harta Intelek beliau berjaya menjalankannya dengan sangat baik. Beliau belajar daripada semua orang di bahagian ini, dari Pembantu Am Pejabat sehinggalah kepada Pegawai. Beliau sanggup mengambil kelas malam untuk belajar tentang hak cipta dan harta intelek. Dan dalam masa 2 tahun beliau telah menguasai bidang ini dengan baik. From Zero to Hero. Itulah perumpamaannya yang sesuai untuk beliau. Ku sangka panas hingga ke petang tetapi hujan di tengah hari. Aku memang sedang menyiapkan mental untuk kehilangan beliau pada tahun hadapan kerana beliau akan berpencen pada bulan Jun 2014 tetapi nampaknya beliau pergi lebih awal. Beliau dinaikkan pangkat dan perlu bertukar ke bahagian lain. Tarikh kuat kuasanya adalah pada 1 April 2013. Aku menerima hadiah hari lahir yang paling tak best tahun ni. Bukan aku tak suka ketua baru yang akan menggantikan beliau, cumanya aku tak bersedia kehilangan beliau. Huhuhuuuu...Tapi aku sedar takde apa yang kekal di dunia ini.
 
Kak Asiah, terima kasih atas segala ilmu dan tunjuk ajar yang diberikan. Halalkan segala ilmu dan juga makan minum yang diberi selama ini. Semoga ukhwah yang terjalin akan berpanjangan selamanya.
 
 
Walau apapun yang berlaku aku redha dengan apa yang ditakdirkan oleh Ilahi. Jangan bersangka buruk pada Allah. Allah tak pernah mungkin silap dalam menentukan segalanya. Hanya kita yang sering kali gagal menerimanya dengan hati yang terbuka. Semoga segala yang buruk pada tahun ini akan menjadikan aku lebih tabah dalam mengharungi cabaran dan dugaan pada tahun akan datang. Insyaallah.

Sunday, December 29, 2013

Siblings Outing

Kak Nor bising ambik gambar tapi tak upload kat blogpun. Jadi hari ni kena upload jugak.:-)
 
Petang tadi aku gi outing dengan Kak Nor dan Aphyd. Outinglah sangat. Bukan pegi mana pun. pegi carik makan je. Kriteria pemilihan tempat haruslah yang tak ramai orang, senang nak parking kereta dan tak jem sangat. Jadi pilihan kami hari ini (dan banyak hari sebelum ni jugak...hehehe) ialah Empire Subang.
 
Dari rumah kami rancang nak pergi makan dekat Belanga sebab ada kawan-kawan kata sedap jugak makanan kat situ. Jadi sampai-sampai terus carik Belanga. Mula-mula carik kat bawah, tak Nampak. Lepas tu naik plak satu lagi level (level yang sama dengan Chillis) pun takde. Kitaorang up lagi satu level. Alhamdulillah jumpa. Sebelum masuk kitaorang tengok menu kat depan pintu luar tu dulu. Alamak..............semua masakan melayu je lah. Desert pun macam takde je.. Terus cancel.  

Kitaorang pindah ke.....................

 
Dipendekkan cerita inilah makanan yang kitaorang makan. Air mmg ada dua walaupun kitaorang tiga orang. Sebabnya kitaorang ni mmg kurang minum manis sekarang. Order ABC dengan apa tah nama satu lagi tu lupa, sebab nampak macam best jer. Itupun Kak Nor dengan Apyhd yang order. Aku tetap setia dengan air kosong :-) 
 
Nasi Bojari
Chicken Chop



Dumpling Soup

 

ABC




Noname
Lupa nama dia...huhuhuuuu....

Komen sikit pasal makanan.
 
Nasi Bojari - Not bad. Nasi boleh tahan. Ayam goreng sedap dan digoreng bersih (tak nampak macam pakai minyak recycle. Sambal udang dan rending pun boleh tahan sedapnya. Portion pun banyak. Sangat mengenyangkan.
 
Chicken Chop - Ada beberapa pilihan sauce. Aku pilih mushroom sauce. Kak Nor dengan Aphyd kata sangat sedap. Aku pulak rasa sedap (taklah sangat-sangat tapi sedaplah). Veggie dia fresh. Ayam dia besar dan chips banyak. Portion dia secara keseluruhan mmg banyak. memang susah nak habiskan sorang. Boleh makan berdua.
 
Dumpling Soup -  Boleh tahan sedapnya. Portion tak banyak sangat. jadi memang tak mnyenakkan perutlah.
 
ABC - Boleh tahan.
 
Noname - Sedappppppp....Campuran jagung, aiskrim, ais parut dan gula Melaka. Kalau siapa suka jagung memang wajib cuba ni. memang terbaik.
 
Secara keseluruan memang memuaskan dan boleh datang lagi.
 
Lepas makan kitaorang jalan-jalan sekejab. Masuk kedai tu masuk kedai ni tanpa niat nak beli apa-apa pun. Tapi tiba-tiba tersambar pulak ni.....



Hehehehee.....Aku rasa macam  comel jer. Lagipun aku memang tengah cari kasut yang sesuai jalan lama-lama sebab aku rasa tahun depan nak gi keje naik LRT. Jadi aku rasa Crocs ni memang pilihan yang TEPAT. Harga asal RM139.00 tapi sebab pembelian kami keseluruhannya melebihi RM300.00 aku dapat diskaun 20%. Syukur Alhamdulillah.

Saturday, December 28, 2013

I Miss You My Friend!

My dear friend,
 
When I watch you walk away from me, my tears start to fall.
I ask myself a million times how did we lose it all?

I just don't want to let you go but inside I know I must.
 
You're like a father, teacher and brother to me.
You're the greatest counsellor that I ever had.  

 
If only I could handle it, and bear to just say,
I'd use my breath and say the words
Please Don't Walk Away!
 
My friend I miss you.

I miss hearing your voice,
I miss getting your texts, e-mails and phone calls.
 
I always pray to God that things get better.
and you come back to me.

I miss you my friend!
 
 
 

Tuesday, December 10, 2013

Alhamdulillah....

Syukur Alhamdulillah...kerisauan tentang hypoglecemia (kekurangan glucose) beberapa hari lepas berakhir hari ini. Pagi tadi aku check, bacaannya 5.1. Syukur-syukur. Jadi tak perlulah nak risau lagi. Cuma lepas ni kena  monitor betul-betul. Dari nak jaga daripada terkena hyperglecemia (lebihan glucose) yang boleh menyebabkan penyakit diabetis kang terkena hypoglecemia pulak. Bahaya jugak tu. Jadi lepas ni kene moderatelah. Tak boleh lebih sangat dan tak boleh kurang sangat.
 
 
 
Kepada yang mendoakan, terima kasih ya kawan-kawan. Semoga kita semua sentiasa dihindarkan daripada sebarang penyakit. Insyaallah.
 
Dah alang-alang bercerita tentang ni aku rasa aku nak berkongsi sesuatu dengan korang semua.

WAKTU YANG SESUAI UNTUK PEMERIKSAAN GLUCOSE

Kalau nak buat pemeriksaan di klinik/hospital biasanya doktor akan galakkan puasa 8 jam dahulu. Ini bermakna bila kita nak check pagi, kita puasa sepanjang malam (masa tidur) dan esok pagi sebelum sarapan pagi kita check dulu. Ini yang biasa aku buat pun (walaupun aku buat sendiri kat rumah).
 
Tapi menurut Dr. Zubaidi Haji Ahmad, pemeriksaan glucose juga boleh dilakukan pada masa-masa berikut:
 
  • Sebelum makan
  • 2 jam selepas makan
  • Sebelum tidur
  • Sebelum, semasa dan selepas melakukan riadah
  • Sebelum mengendalikan mesin berat atau memandu dalam jangka masa yang panjang
  • Ketika mengalaman tanda-tanda hypoglecemia (kekurangan glucose) atau hyperglecemia (lebihan glucose)

Untuk keterangan lanjut korang boleh layari http://drzubaidi.com.

Monday, December 9, 2013

Happy Monday!

Alhamdulillah... Its a bright sun shiny day...
Good Morning peeps!
 
Feeling minah saleh sbb breakfast makan buah-buah mat saleh ni...
hehehehee..

Saturday, December 7, 2013

Cerita Pagi Sabtu

Korang pernah tak check gula dalam darah? Aku biasa jer buat sendiri kat rumah sbb kami mmg ada beli peralatan semua tu. Jadi aku seminggu sekali memang check lah. Saja nak tau kan. jadi kalau terlebih bolehlah adjust diet balik. Biasanya bacaan aku antara 4.5 - 5++. Belum pernah lah sampai 6 lagi setakat ni. Walaupun aku ni gemuk (biasanya diabetic dikaitkan dengan kegemukan kan?) tapi Alhamdulillah gula aku tak setinggi mana.
 
 
 
 
Pagi tadi selepas check mak, aku pun check lah diri sendiri.
Bila tengok result...
haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa??????????????????????????? whattttttttttttttttttttttttttttttt??????????????????
Biar betulllllllllllllllllllllllllllll....
Result yang sangat mengejutkan....
 
Nak tau kenapa aku terkejut?  Mana tak terkejut, angka yang keluar kat alat tu adalah 3.8. Diulang 3.8. Uishhhhhhhhhhhhh...rendahnya...macam mana boleh jadi macam ni? Padanlah agaknya aku ada pening2 skit lately. Rupanya gula aku rendah. Huhuhuuuu.....
 
Panik jugak aku. Ni mmg tak boleh jadi. Sesuatu perlu dilakukan. Aku perlu tingkatkan makanan yang mengandungi gula. Jadi hari ni aku nak makan kek, aiskrim dsb. hehehehe....Aku harap semuanya ok. Insyaallah... 
 
Korang mesti pelik kan orang gemuk macam aku ni gula rendah. Sebenarnya kalau korang nak tau aku dah lama tak minum air bergula ni. Ehhh tak lah lama sangat...dalam setahun dua ni kot. Pagi petang siang malam memang aku minum air kosong jer. Kalau pergi kedai makan pun aku order air mineral. kalau takde air mineral aku tak order air langsung. Balik baru teguk air kosong. Minum air bergula ni seminggu tak sekali. pastuh aku control makanan bergula. Mak aku ada diabetic. Jadi aku taknaklah terkena sama. Semua tu aku mula control semua tu.
 
Tapi tak sangka pulak sampai turun serendah itu. Aku akan usahakan agar naik semula ke paras 4.5 ke atas. Insyallah. Doakan aku ya.

Friday, December 6, 2013

Yang ditunggu sudah tiba...

Yang ditunggu sudah tiba....terima kasih kepada sahabatku yang jauh di mata dekat di hati Azura yang berada nun di hujung tambak kerana telah sudi membelikan buku ini untuk aku. Akan ku tamatkan pembacaan pada hujung minggu ini. :-)




Wednesday, December 4, 2013

Tuesday, December 3, 2013

Cheese Cracker Cake

Cheese Cracker Cake yang super duper senang nak buat. Dari minggu lepas Kak Hasana minta buat untuk anak dia tapi aku tak berkesempatan. Jadi malam ni aku menggagahkan diri untuk memenuhi permintaan tersebut. Harap Luqman puas hati dapat makan kek idaman dia ni.


Friday, November 29, 2013

Salam Jumaat

Buat diriku dan teman-teman juga.....

Source: www.aisyahhumaira.com

Tapi yang ni untuk aku jer....:-)

Thursday, November 28, 2013

Cerita Tentang Mimpi

Kata orang mimpi tu mainan tidur. Ada orang kerap bermimpi bila tidur tapi ada orang jarang bermimpi bila tidur. Aku sendiri jenis yang kerap bermimpi. Macam-macam yang aku mimpikan. Tapi selalunya mimpi aku indah belaka.
 
Aku rasa bersyukur kerana banyak benda yang aku inginkan tapi tak dapat dapat dunia reality aku dapat dalam mimpi. Sekurang-kurang aku merasa juga walaupun hanya seketikalah. Ataupun bila aku teringat sangat pada seseorang, aku selalu jumpa orang tu dalam mimpi.Jadi dapatlah aku melepaskan rindu aku terhadap orang tersebut. Semalam contohnya aku mimpi jumpa dengan orang yang aku teringat sangat-sangat. Tapi atas sebab tertentu aku tak boleh nak contact orang tu. Jadi bila aku dapat jumpa orang tu dalam mimpi aku rasa seronok sangat. Kuranglah rindu sikitkan...heheheheheee....
 
Tapi sejak akhir-akhir ni aku baru tersedar. Aku kerap bermimpi tentang satu perkara yang sama ni sejak dulu lagi. Nak tau apa dia?  Dalam mimpi aku aku selalu ada keupayaan untuk terbang dan juga melompat-lompat pada ketinggian yang tak masuk akal. Macam Superman dengan Spiderman tu. Heheheheee . 
 
Pic credit to http://umikasum.blogspot.com
 
Macam kelakar kan? Bila aku cerita dengan adik dengan kakak aku diorang akan kata semua tu jadi sebab aku suka sangat tengok Superman dengan Spiderman. Aku mengaku aku memang sangat meminati dua watak superhero tu. Sangat-sangat. Aku mmg suka super hero. Jadi mereka kata itulah punca aku sampai termimpi-mimpi.
 
Tapi aku rasa itu bukan puncanya. Takkanlah hanya kerana aku suka dua superhero tu aku terus boleh terbang dalam mimpi. Aku suka amats anagt Rafael Nadal takde pulak aku mimpi pandai main tenis. Hehehehehe....Kenapa ya? Hmmmm.....Ada tak siapa yang pandai tafsir mimpi ? hehehehehee.....

Wednesday, November 27, 2013

Best Spanish Athlete Award/Lagend Award

Rafael Nadal received the “Legend Award” on Tuesday night at Marca’s silver anniversary gala in Madrid, after being selected by the sport daily’s readers as the best Spanish athlete of all-time. According to a survey of MARCA readers, Rafa is the best Spanish sporting personality in history. 
 
CONGRATULATION RAFA!


Hand down...Rafa is the best..
Photo credit to Rafael Nadal Fan Club
Copyright GettyImage
 
Photo credit to Rafael Nadal Fan Club
 


Photo credit to Rafael Nadal Fan Club
 


Photo credit to Rafael Nadal Fan Club
 
 

Tuesday, November 26, 2013

Adam dah balik....

Muhammad Adam Syafiq dah balik rumah petang tadi selepas 6 hari berada di hospital.  Alhamdulillah. Terima kasih atas doa kawan-kawan. :-)

Monday, November 25, 2013

Happy Birthday Bro!

HAPPY BITHDAY
MOHD AZMIE @ ACHIK @ AMIE!
 
My Bro (Amie) & Me

Hari ni hari ulang tahun kelahiran adik aku, Mohd Azmie Mohd Salleh yang ke-24. Amie ni adik aku yg kedua last. Dulu dia gemuk macam aku tapi sekarang dah banyak susut. Aku harap nanti aku boleh jadi macam dia jugak. Hehehehee...

Amie ni mungkin adik yang paling kurang rapat dengan aku. Dan aku mungkin jugak kakak yang paling tak rapat dengan Amie. Sebabnya, kami pun tak tau. Kami ni panas sikit. Kalau jumpa ada je yang macam tak puas hati. Jadi banyak diam daripada bersembangpun.

Tapi walau macam mana pun aku tetap sayang adik aku. Dia tetap darah daging aku. Dia tetap boleh jadi wali aku (kalau aku bukan anak angkat...hahahah...tiba-tiba jer...hehehehee).

Hari ni Amie sambut hari ulang tahun yang ke-24. Dah besar dah adik aku,dah boleh kawin (Jangan tunggu akak ni sbb akak ni liat tul nak jalan..heheheheh). Aku harap dia akan dapat mencari bakal isteri yang bertanggungjawab pada agama dan keluarga. Semoga pilihannya nanti mampu membawa dia ke syurga. Insyaallah.

Friday, November 22, 2013

The 20 Most Stylish Athletes of 2013 (GQ.COM)

 Here's The 20 Most Stylish Athletes 2013 list:
  1. LeBron James
  2. Victor Cruz
  3. Henrik Lundqvist
  4. Tyson Chandler
  5. Jenson Button
  6. Tom Brady
  7. ROGER FEDERER
  8. Matt Kemp
  9. Dwyane Wade
  10. Nacho Figueras
  11. Shaun White
  12. Russel Westbrook
  13. Didier Drogba
  14. Amar'e Stoudemire
  15. J.R Smith
  16. Christiano Ronaldo
  17. Steve Nash
  18. Andy Murray
  19. Nick Young
  20. Tomas Berdych
 One of my favourite tennis player, Roger Federer are in the list. Wowwww.......


1384805462693_roger federer
(Source : http://www.gq-magazine.co.uk/)

GQ.com


 7. Roger Federer


"Grand Slam" is a title that could just as easily be applied to Federer's off-court style as the tennis ace's graceful moves on clay or grass extend to the red carpet as well. Federer favors subdued colors and simple menswear mixes, usually anchored by a crisp white shirt, and the timeless kits are what separate him from athlete pack. Even his white Nike-sponsored uniform, with interlocking gold initials, looks more like luxury menswear than any performance piece in play.

Thursday, November 21, 2013

Hospital Lagi...

Muhammad Adam Syafiq di tahan lagi di hospital petang semalam. Puncanya demam panas dan jangkitan virus. Kesian betul si kecil ni. Mohon kawan-kawan doakan agar si kecil ni cepat sembuh dan kembali sihat serta sentiasa sihat.



Wednesday, November 20, 2013

Lunch Pack

This is what I gonna have for my lunch today.

  • Tuna pizza (roti based)
  • Caesar Salad
  • Lenticchie & Corn Salad (again...hehehehe)
  • Orange, Kiwi & Plum (Fruit Time)



Souvineer from Korea

Semalam aku terima souvineer drpd dua sahabat yg kebetulan pergi bercuti ke Korea pada masa yang sama. Seronok dpt souvineer sbb itu tandanya kita diingati. :-)

Terima kasih ya kawan-kawan...

Tuesday, November 19, 2013

Lunch Pack

Just a short update. This is what i have in my lunch pack for today.
  • Fried Pasta
  • BBQ Chicken (Grilled)
  • Lenticchie & Corn Salad
  • Kiwi, Plum & Chinese Pear - Fruits Time


Monday, November 18, 2013

Cerita Pasal Mak

Alhamdulillah mak dah selamat menjalani rawatan kemoterapi untuk kali kelima pada hari Jumaat lepas. Seperti biasa mak ditahan di hospital sehari sebelum rawatan dijalankan. Sebenarnya boleh buat balik hari tak perlu menginap di hospital. Tapi memandangkan ini merupakan kali kedua mak diserang kanser dan juga dengan faktor usia mak yg dah 63 tahun, jadi kami nak rawatan lebih teliti untuk mak. Sebab itulah kami minta supaya mak dimasukkan ke wad dahulu sebelum kemo. Jadi mak boleh berehat. Dan ditahan sehari selepas kemo supa pemantauan dapat dibuat. Atas sebab itulah sebenarnya mak perlu masuk wad sehari sebelum kemo dan hanya keluar wad sehari selepas kemo.
 
Kemo berjalan dengan lancar. Kami telah bersedia dengan alat bantuan pernafasan terlebih dahulu. Ini kerana sebelum ini setiap kali rawatan dijalankan mak menghadapi masalah pernafasan. Jadi rawatan terpaksa dihentikan seketika. Oleh sebab itu, kali ini kami minta alat bantuan pernafasan terus diberi kepada mak. Dan Alhamdulillah mak tidak menghadapi sebarang masalah sepanjang rawatan. Syukur Alhamdulillah.
 
Cumanya kami sedikit bimbang pada hari pertama apabila doktor memberitahu bahawa mak kekurangan darah. Oleh itu tambahan darah perlu diberi kepada mak sebelum mak boleh menjalani rawatan kemo. pada malum tersebut tiada sebarang prosedur berjalan. tetapi pada waktu petang, kami sedikit terkejut kerana tangan mak ditumbuhi seakan ruam yang agak banyak. Kelihatan seperti demam campak. Tetap tidak sakit dan tidak juga gatal. Doktor mengesyaki ia mungkin disebabkan oleh alahan ubat. Ubat yang baru diberikan kepada mak pada hari tersebut. Sekiranya ia tidak bertambah maka ia tidaklah bahaya. Sekiranya ia bertambah mungkin prosedur kemo tak dpat dijalankan. Ahhh cukup membimbangkan. Tapi syukur Alhamdulilah sehingga malam itu ia tidak bertambah.
  
Jadi pada hari Jumaat tersebut, mak memulakan rawatan seawal pagi selepas subuh. Sebelum dimasukkan darah, air dimasukkan terlebih dahulu. kemudian baru dimasukkan darah. Proses ini berjalan selama 4 jam lebih.
 
 
Photo credit to aiennotalien.blogspot.com
 
Bila selesai semua tu, mak menunaikan solat Zohor terlebih dahulu. Selepas solat Zohor barulah proses memasukkan ubat kemo dijalankan. Seperti biasa sebelum ubat kemo dimasukkan, air perlu dimasukkan dahulu. Selesai masuk air barulah ubat kemo dimasukkan. Sebelum ubat kemo dimasukkan, alat bantuan pernafasan diberikan kepada mak. Dan Alhamdulillah sepanjang rawatan tersebut mak tidak menghadapi sebarang masalah. Syukur sangat kepada Allah.
 
Rawatan kemo terakhir (kali keenam) dijadualkan pada 5 Disember 2013. Kali ni aku tidak boleh bercuti kerana ada program yang perlu aku uruskan di pejabat. Tetapi program aku akan berakhir pada waktu tengah hari. Mungkin aku akan cari jalan untuk ke hospital selepas itu. Semoga segalanya dipermudahkan Allah.
 
Kepada semua sahabat, mohon doakan mak kembali sihat seperti sedia kala. Doa kali sangat aku harapkan. Hanya Allah yang dapat membalasnya.

Sunday, November 17, 2013

Blogging & Me

Aku rasa dah beberapa tahun juga aku menceburi dunia blog ni. Aku sendiri tak pasti berapa lama. Mungkin dua tahun atau mungkin lebih.

Tapi aku bukanlah blogger yang aktif. Menulis bila aku punya masa dan mood untuk menulis. Follower pun tak ramai. Kawan-kawan pun tak ramai yang tau aku ada blog. Dan kalau tau pun mungkin tak ramai yang mengikutinya pun. Mungkin sebab aku yang tenggelam timbul. Atau mungkin juga sebab entri aku tidak menarik minat mereka. Atau mungkin juga kerana mereka tidak ingin tahu pun tentang aku. Entahlah. Apa-apapun itu hak masing-masing. Aku tidak memaksa.
 
Kadang-kadang aku sendiri keliru mengapa aku berblog? Untuk apa sebenarnya ya? Untuk diri sendiri? Untuk mencari perhatian orang lain? Atau untuk apa? Aku yakin aku tidak mempunyai niat untuk menarik perhatian orang. Aku rasa tujuan sebenar aku adalah untuk merakam peristiwa, mencatat kenangan indah suka dan duka dalam kehidupan aku. Bukan untuk orang lain tetapi untuk diri aku sendiri. Untuk tatapan aku bila aku kebosanan dan juga untuk tatapan untuk hari depan. Kepada yang sudi membaca aku ucapkan terima kasih.
 
Aku mengaku aku suka berblog. Berkongsi cerita, kisah suka dan duka dengan orang lain (Tanpa aku kisah sama ada orang suka atau tidak...Huhhh...sungguh arrogant kan? Heheheeee....) Kepada teman-teman mungkin ada yang sedar atau mungkin ada yang kurang sedar. Banyak perkara yang berlaku aku kongsikan dalm blog. Kisah suka aku, dugaan, cabaran dan masalah yang aku hadapi. Semua boleh di baca dari blog aku.
 
Buat masa sekarang ini, perkara yang sering aku kongsikan adalah tentang dua insan ini.
 
 
MAK
 
 Mak dan Abah di Sydney pada tahun 2012

Penyakit kanser yang mak hidapi buat aku rasa lagi dekat dengan mak. Dekat dengan cara kami yang tersendiri. Manjadi anak kesayangan mungkin impian semua orang tetapi bukan semua orang mampu memenuhi impian tersebut. Ini kerana sayang itu adalah satu perasaan yang sangat halus dan unik. Ia tidak boleh dipaksa walau dengan cara apa sekali pun. Aku tidak berhasrat menjadi anak kesayangan mak (kerana aku sedar aku takkan mampu) tetapi cukuplah sekadar menjadi anak yang berbakti. Itulah impian aku. Doa aku pada Allah agar aku sentiasa diberi peluang dan ruang untuk terus berbakti kepada bukan sahaja mak malah abah juga. Dua insan yang sangat bermakna dalam hidup aku.   

RAFAEL NADAL
 

Photo from Rafa Nadal Fan Club
Rafael Nadal Parera (Rafa). Im so in love with this guy. :-) Kepada yang tidak mengenalinya biar aku perkenalkan. Rafa adalah pemain tenis no. 1 dunia pada masa ini. Pemain yang berasal dari Sepanyol ini mendapat jolokan sebagai 'The King of Clay' kerana kehebatannya bermain atas gelanggang tanah liat (clay court). Tahun ini merupakan antara tahun paling penting dalam kariernya sebagai pemain tenis professional. Beliau bermula pada tahun ini pada kedudukan sebagai pemaian no 5 dunia, tetapi mengakhiri tahun ini sebagai no 1 dunia. Setelah 7 bulan berehat atas faktor kecederaan, Rafa bangkit pada tahun ini dengan sungguh hebat. Berjaya memenangi 10  kejohanan, 13 pelawanan akhir dan juga merampas kembali takhta sebagai pemain no 1 dunia. Aku merancang untuk membuat entri khas tentang Rafa. Jadi sekiranya berminat sila tunggu :-)
 
Selain daripada cerita tentang dua insan ini, aku juga kerap berkongsi tentang lunch pack aku. Mula-mula dulu aku saja suka-suka syok sendiri. tapi bila aku tak letak ada pulak yang minta jadi aku kira dah menjadi tanggungjawab pulak untuk aku buat entri pasal lunch pack ni. Kepada yang tak suka aku mohon maaf ya.
 
Aku sebenarnya tak pasti sampai bila aku akan berblog ni. Dengan keadaan sekarang yang selalu dihambat oleh kesibukan dengan tugasan harian, tanggunjawab terhadap keluarga dan sebagainya kadang-kadang buat aku rasa aku seolah tidak punya masa untuk berblog lagi. Tapi bila difikir balik, aku perlu berlaku adil kepad diri sendiri. Aku perlu terus berblog kerana aku meminatinya. Aku perlu cari masa itu. Jadi insyaallah aku akan berusaha gigih untuk mencari ruang selepas ini. Diharap tidak ada lagi selepas ini blog tidak diupdate berbulan-bulan atau berminggu-minggu. Insyaallah. Kepada yang sudi membaca aku ucapkan jutaan terima kasih.