Friday, April 19, 2013

Monte Carlo Rolex Masters - Day 5 Update

Alhamdulillah.....Rafa made it to the Quater Final (QF) after beating Philipp Kohlschreiber 6-2, 6-4 yesterday. Rafa will play Grigor Dimitrov (who earlier upset Janko Tipsarevic in the 2nd. round) at 6.30 pm today.
 
Photo Credit: Getty Images
However a couple of huge upsets from Stan Wawrinka, Jarkko Nieminen and Fabio Fognini really spiced up day 5 at the Monte Carlo Rolex Masters. Wawrinka destroyed The World No.2 seed, Andy Murray  6-1, 6-2, Nieminen defeat Juan Martin del Potro 6-4, 4-6, 7-6 and Fognini upset Tomas Berdych  6-4, 6-2 . Wawarinka will play Tsonga, Nieminen will face Djokovic and Fognini will play Richard Gasquet in the QF today. Good luck to all of them!
 
I really hope that Rafa will play Novak in the final, destroy him and win the title. Aminnnnnn......
 
VAMOS RAFA!
 

Salam Jumaat!


Thursday, April 18, 2013

Monte Carlo Rolex Masters 2013

Lambat pulak aku update cerita pasal Monte Carlo Rolex Masters 2013 ni. Takpelah biar lambat asal selamat. hehehehe...
 
 
 
Monte Carlo Rolex Masters 2013 berlangsung dari 13-21 April 2013. Aku memang tidak sabar menantikan kejohanan ini sebenarnya. Sebabnya, yang pertama ini aldah kejohanan ATP1000 pertama yang disertai oleh Rafa sejak kembali dari kecederaan. Yang kedua, it's a clay court tounament. Rafa is The King of Clay.
 
Antara pemain ternama lain yang turut bertanding dalam kejohanan ini adalah Novak Djokovic, Andy Murray, Juan Monaco, Juan Martin Del Potro, Jo Wilried Tsonga, Nicholas Almagro dan Janko Tipsarevic. Rafa diletakkan dalam kumpulan yang sama dengan Tipsarevic, Tsonga, Almagro dan Murray. 
 
Semalam Rafa telahpun melangkah ke pusingan ketiga dengan mengalahkan Marinko Motosevic, 6-1, 6-2. Rafa akan berdepan dengan pemain dari Germany, Philipp Kohlschreiber (21) di pusingan ketiga hari ini.

Photo Credit AFP/Getty Images
Mengikut ramalan aku, Rafa akan berdepan dengan Tipsarevic di pusingan Suku Akhir. Dan apabila berjaya menewaskan Tipsarevic nanti Rafa akan berdepan dengan Andy Murray di pusingan Separuh Akhir. Itupun sekiranya Andy Murray berjaya menewaskan Tsonga ataupun Almagro pasa pusingan Suku Akhir.
 
Dan pastinya yang menanti di pusingan Akhir adalah Novak Djokovic. Itupun sekiranya Novak berjaya menewaskan Del Potro di pusingan Suku Akhir dan Berdych di pusingan Separuh Akhir.
 
Aku sangat berharap Rafa akan berjaya melangkah ke pusingan Akhir dengan mudah dan seterusnya berjaya menjadi Juara Monte Carlo Rolex Masters 2013. In Sha Allah.
 
 
Photo Credit AFP Getty Image
 
 
VAMOS RAFA!!!  
 

Lunch Pack


Menu for today:
 
Steamed Chicken Breast
(Marinate with Pepper, Salt, Mixed Herbs & Chilli Flakes)
 
Steamed Potato
(Marinate with White Pepper & Salt)
 
Broccoli with Thousand Island
 
I would like to share with you guys 10 reasons why broccoli should be an essential part of our diet.
 
Nervous System
Broccoli contains a high amount of potassium, which helps maintain a healthy nervous system and optimal brain function, as well as promotes regular muscle growth.
 
Blood Pressure
Along with a high amount of potassium, Broccoli also contains magnesium and calcium that help regulate blood pressure.
 
Vitamin COne cup of broccoli contains the RDA of vitamin C, an antioxidant necessary for fighting against free radicals. Moreover, vitamin C is an effective antihistamine for easing the discomfort of the common cold.
 
Bone Health
Broccoli contains high levels of both calcium and
vitamin K, both of which are important for bone health and prevention of osteoporosis.
 
Sun Damage
Broccoli is helpful in repairing skin damage thanks to the glucoraphanin it contains which helps the skin to detoxify and repair itself.
 
Immune System
One cup of broccoli bolsters the immune system with a large dose of beta-carotene. Trace minerals, such as zinc and selenium, further act to strengthen immune defense actions.
 
Cancer Prevention
Broccoli contains glucoraphanin, which with the body processes into the anti-cancer compound sulforaphane. This compound rids the body H. pylori, a bacterium found to highly increase the risk of gastric cancer. Furthermore, broccoli contains indole-3-carbinol, a powerful antioxidant compound and anti-carcinogen found to not only hinder the growth of breast, cervical and prostate cancer, but also boosts liver function.
 
Diet Aid
Broccoli is high in fiber, which aids in digestion, prevents constipation, maintains low blood sugar, and curbs overeating. Furthermore, a cup of broccoli has as much protein as a cup of rice or corn with half the calories.
 
Eye Health
Studies have shown that the carotenoid lutein helps prevent age-related macular degeneration and cataracts, as well as possesses anti-cancer effects. Additionally, broccoli is a good source of vitamin A that is needed to form retinal, the light-absorbing molecule that is essential for both low-light and color vision.
 
Heart Health
The carotenoid lutein may also slow down or prevent the thickening of arteries in the human body, thus fighting against heart disease and stoke. The B6 and folate in broccoli also reduce the risk of atherosclerosis, heart attack, and stroke.
 

Wednesday, April 17, 2013

Jalan-Jalan Cari Makan

Korang pernah tak dengar tentang mee tarik? Pernah makan tak? Kalau belum pernah dan terasa nak mencuba korang bolehlah ke Restoran Mee Tarik Warisan Asli. Kedai milik cina muslim ini pernah masuk rancangan JJCM TV3.
 
 
Lokasinya di alamat seperti berikut:
 
51A, Jalan Tasik Utama 3,
Medan Niaga Tasik Damai,
Sg. Besi,
57000 Kuala Lumpur 
 
Korang nak tau apa yang istimewa sangat tentang mee tarik ni? Mestilah mee yang segar yang dibuat dikedai pada masa itu juga. Tengok kat bawah ni. Siap ada cermin tau untuk sesiapa yang berminat untuk melihat sendiri bagaimana mee tarik tersebut dibuat. Memang menarik. Aku pun jadi jakun jugaklah masa pergi tu. Masa pertama kali pergi aku segan nak ambil gambar sebab orang ramai. Tapi masa pergi kali kedua orang tak ramai jadi aku buat muka tak malulah.



Tempat buat mee tu macam tempat tebar roti canai. Heheheee....
Periuk besar sebelah tempat tebar mee tu adalah periuk untuk masak mee tu.

Restoran ini menyediakan pelbagai jenis hidangan tetapi menu utamanya adalah mee tarik yang dimasak dengan pelbagai cara. Kebanyakan sajian di sini menggunakan daging lembu sebagai bahan utama, hanya beberapa sajian sahaja yang menggunakan ayam dan daging kambing. Jadi untuk penggemar ayam tegar seperti aku sebenarnya agak sukar untuk memilih menu. Setelah puas merenung dan menelek akhirnya aku memilih fried bean sauce noodle dan kawan aku pula memilih cold noodle with beef.
 
Fried Bean Sauce Noodle

Cold Noodle
Pic ni aku pinjam daripada http://hotdiner.blogspot.com

Komen aku, braised beef noodle yang aku makan sebelum ni lagi sedap. Tapi bukanlah bermakna fried bean sauce noodle ni tak sedap. jangan salah faham ya kawan-kawan. Aku rasa yang paling sedap sebenarnya adalah rasa mee tarik tu sendiri. Bagi aku mee tarik ni memang lagi sedap dariada mee kuning (atau sebab aku mmg bukan penggemar mee kuning), bihun dan kuehtiaw. Kalau dibanding dengan pasta pula, rasa dia sikit bawah daripada pasta. Mungkin sebab aku penggemar pasta tegar. :-)

Aku rasa aku pasti akan ke Restoran Mee Tarik Warisan Asli ini lagi kerana banyak lagi menu yang ingin aku cuba.

Lunch Pack

Lunch Menu for today:
 
Oven Baked Chiken with Cheese
Oven Baked Potato
Beans Salad
 

Tuesday, April 16, 2013

Birthday Treat!

Selepas tertangguh beberapa kali akhirnya tercapai juga hasrat kawan aku nak belanja aku makan sempena birthday aku 1 April yang lalu. Kira belated lah ni. Tak kisahlah. Yang penting niat ikhlas nak meraikan birthday aku tu yg penting. Semoga ukhwah kita berpanjangan. In Sha Allah...
 
Thank you my friend!



Fruits Time!

Untuk fruits time hari ini aku bawa buah-buahan antarabangsa. hehehee.....Jemput makan semua ya...

Orange
Kiwi
Apple
Strawberry

 
Bercakap tentang buah-buahan kat sini aku nak kongsi sedikit maklumat yang aku rasa perlu kita semua tahu. Artikel ini aku ambil dari http://www.southernplasticsurgery.com.

Dr. Oz’s Tips on Eating Fruit the Right Way

We have all heard sayings such as, “an apple a day, keeps the doctor away” and other friendly reminders about how including fruits in our diet is good for our health. But did you know there is a right and wrong way to eat fruit? With the help of the popular television personality Dr. Oz, Southern Plastic Surgery has compiled some tips about how to properly include fruit into your diet:
  • Only eat fruit on an empty stomach! You sometimes hear people complain that they cannot eat fruit because it causes them to bloat, have gas, or feel like they have to go to the bathroom. The real reason for this is that the food you eat before eating your fruit, ferments in your stomach and turns to acid. Once fruit comes in contact with the acid, it causes gas and bloating and prevents the fruit from being quickly digested; robbing it of the nutrients and health benefits it has to offer.
  • Know the right way to drink fruit. Make sure it is fresh juice and not from concentrate and avoid drinking juice that has been heated. And remember, even though fruit juice does have its benefits, the best way get the full vitamins and nutrients from fruit is to eat it whole!
  • Avoid cooked fruit. Once you cook a fruit, you rob it of the valuable vitamins and all you are left with is the taste.
  • Know the right types of fruit to eat.
    • Apples: Rich in flavonoids and antioxidants, apples help to lower the risk of colon cancer, stroke, and heart attack.
    • Strawberries: Fruit with the most powerful antioxidants, protecting you from free radicals, blood clots, and some types of cancer.
    • Kiwi: With twice the amount of vitamin C that an orange has, kiwi is also a great source of vitamin E, magnesium, potassium, and fiber.
    • Papaya: Has one of the highest vitamin C contents; Also rich in carotene which improves eye health.
    • Watermelon: Contains glutathione which boosts the immune system, vitamin C and potassium. Also has lycopene (also found in tomatoes) which helps protect against cancer.
  • Be aware of the benefits of fruit and take advantage! Fruits can detoxify your body while simultaneously providing you with the energy needed for everything from day-to-day activities to strenuous exercise.


Minum Berdiri

Aku terpanggil untuk berkongsi artikel ini dengan kalian semua kerana aku rasa ramai diantara kita yang gemar minum sambil berdiri. Ini kerana aku sendiri suka minum sambil berdiri malah berjalan sekalipun. Dengan alasan nak cepan dan menjimatkan masa. Kalau nak duduk nanti lambat. Kalau minum sambil berjalan jer kan senang. Rupa-rupanya banyak sebeb kenapa Rasullullah melarang kita minum sambil berdiri dan berjalan. Di sini aku kongsikan dengan kroang semua. Semoga memberi manafaat kepada kita semua. Info ini aku dapat dari wall FB seorang rakan. Terima kasih kawan kerana brkongsi ilmu berguna.

-------------------------------

Mengapa Rasulullah SAW Melarang Minum Sambil Berdiri?

Dalam hadis disebutkan “Janganlah kamu minum sambil berdiri”.

Dari segi kesihatan...
Air yang masuk dengan cara duduk akan disaring oleh sfringer. Sfringer adalah suatu struktur muskular (berotot) yang boleh membuka (sehingga air kencing boleh keluar) dan menutup. Setiap air yang kita minum akan disalurkan pada ‘pos-pos’ penyaringan yang berada di ginjal.Jika kita minum sambil berdiri. Air yang kita minum otomatik masuk tanpa disaring lagi. Terus menuju kandungan air kencing. Ketika menuju kandungan air kencing itu terjadi pengendapan di saluran sepanjang perjalanan (ureter). Kerana banyak sisa-sisa yang melekat di ureter inilah awal mula munculnya bencana. Benar, penyakit kristal ginjal. Salah satu penyakit ginjal yang sungguh berbahaya. Disyaki akibat susah kencing, jelas perkara ini berhubungan dengan saluran yang sedikit demi sedikit tersumbat tadi.

Dari Anas r.a. dari Nabi saw.: "Bahawa ia melarang seseorang untuk minum sambil berdiri".
Qatadah berkata, "Kemudian kami bertanya kepada Anas tentang makan. Ia menjawab bahawa hal itu lebih buruk." Pada masa duduk, apa yang diminum atau dimakan oleh seseorang akan berjalan pada dinding usus dengan perlahan dan lambat. Adapun minum sambil berdiri, maka ia akan menyebabkan jatuhnya cairan dengan keras ke dasar usus, melanggarnya dengan keras. Jika ini terjadi berulang-ulang dalam waktu lama maka akan menyebabkan membesar dan jatuhnya usus, yang kemudian menyebabkan disfungsi pencernaan.

Adapun Rasulullah saw pernah sekali minum sambil berdiri, maka itu disebabkan ada sesuatu yang menghalangi beliau untuk duduk, seperti penuh sesaknya manusia pada tempat-tempat suci, bukan merupakan kebiasaan.

Manusia pada masa berdiri, ia dalam keadaan tegang, organ keseimbangan dalam pusat saraf sedang bekerja keras, supaya mampu mempertahankan semua otot pada tubuhnya, sehingga boleh berdiri stabil dan dengan sempurna.

Ini merupakan kerja yang sangat teliti yang melibatkan semua susunan saraf dan otot secara bersamaan, yang menjadikan manusia tidak boleh mencapai ketenangan yang merupakan syarat terpenting pada masa makan dan minum.

Ketenangan ini hanya boleh dihasilkan pada masa duduk, di mana saraf berada dalam keadaan tenang dan tidak tegang, sehingga sistem pencernaan dalam keadaan sedia untuk menerima makanan dan minum dengan cara cepat.

Makanan dan minuman yang dimakan pada masa berdiri, boleh memberi kesan pada refleksi saraf yang dilakukan oleh reaksi saraf kelana (saraf otak kesepuluh) yang banyak tersebar pada lapisan endotel yang mengelilingi usus.

Refleksi ini apabila terjadi secara keras dan tiba-tiba, boleh menyebabkan tidak berfungsinya saraf (vagal inhibition) yang parah, untuk menghantarkan detik mematikan bagi jantung, sehingga menyebabkan pengsan atau mati mendadak.

Begitu pula makan dan minum berdiri secara terus-menerus sangat membahayakan dinding usus dan memungkinkan terjadinya luka pada perut.

Para doktor melihat bahawa luka pada perut 95% terjadi pada tempat-tempat yang biasa berlaku perlanggaran makanan atau minuman yang masuk.

Sebagaimana keadaan keseimbangan pada masa berdiri disertai pengecutan otot pada kerongkong yang menghalang jalannya makanan ke usus secara mudah, dan kadang-kadang menyebabkan rasa sakit yang sangat yang mengganggu fungsi pencernaan, dan seseorang boleh kehilangan rasa selesa semasa makan dan minum.

Diriwayatkan ketika Rasulullah s.a.w. dirumah Aisyah r.a. sedang makan daging yang dikeringkan diatas talam sambil duduk bertongkatkan lutut, tiba-tiba masuk seorang perempuan yang keji mulut melihat Rasulullah s.a.w. duduk sedemikian itu lalu berkata:

"Lihatlah orang itu duduk seperti budak."

Maka dijawab oleh Rasulullah s.a.w.: "Saya seorang hamba, maka duduk seperti duduk budak dan makan seperti makan budak."

Lalu Rasulullah s.a.w. mempersilakan wanita itu untuk makan.

Adapun duduk bertelekan (bersandar kepada sesuatu) telah dilarang oleh Rasulullah sebagaimana sabdanya,

"Sesungguhnya Aku tidak makan secara bertelekan"
(HR Bukhari).

Subhanallah, setiap perintah dan larangan Rasul pasti bermanfaat bagi umatnya!

Terapi air putih : JANGAN LUPA BANYAKKAN MINUM AIR MASAK..

Minum 2 gelas air setelah bangun tidur – Dapat membersihkan organ-organ internal.

Minum segelas air 30 minit sebelum makan -Dapat membantu fungsi seluruh pencernaan dan ginjal.

Minum segelas air sebelum mandi -Dapat menurunkan tekanan darah.

Minum segelas air sebelum tidur -Dapat mencegah stroke dan serangan jantung.

INGAT -----> AIR MASAK...yakni air yang terlebih dahulu dimasak, telah menggelegak kemudian disejukkan......juga dipanggil air jarang....

“Demi MASA! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman,dan yang beramal soleh dan yang berpesan-pesan kepada kebenaran dan yang berpesan-pesan kepada kesabaran”.

~Surah Al-’Asr.

Subhanallah! Banyak sebenarnya kelebihan minum air secara duduk yang kita sendiri pun tidak tahu.

Rasulullah SAW sendiri yang mengajar kita cara minum dengan baik tanpa berdiri.

Begitu juga...kita dilarang MAKAN BERDIRI....apatah lagi SAMBIL BERJALAN!!!!!

Indahnya Islam jika penuh dengan adab.

Monday, April 15, 2013

Sunday, April 14, 2013

Gangguan Bekalan Air

Syukur alhamdulillah masalah air yang melanda kawasan perumahan aku berakhir sepenuhnya malam ni. Tiga hari takde air memang seksa dan azab sangat. Badan dah naik sakit-sakit sebab mengangkut air. Tapi nasib baik jugaklah ada tempat nak angkut air. Kalau tidak tak dapat aku nak bayangkan mcm mana.

Movie lagi!

 
Selepas dua hari berpenat lelah mengangkut air hari ini aku rasa aku nak berehat. Lagipun air dah mula keluar dekat paip. jadi tugasan menadah air tu aku serahkan kepada adik aku. Aku tak nak angkat-angkat air dah hari ni. Badan dah sakit-sakit dah ni.
 
Kalau nak berehat aku tak boleh duduk rumah sebab nanti terbuat juga kerja mengangkut air. Jadi, aku minta izin abang aku untuk bawak 3 Stooges - Wan, Jijie & Ayoi untuk berjimba. heheheheheee....Budak-budak tu ok jer. Bawak jalan pergi mana pun diorg ok punya. Budak-budak kan....
 
Puas jugak memikir nak bawak diorg pergi mana. Nak pergi theme park dah lewat sangat sebab aku cuma boleh bawak diorang jalan dalam pukul 2 macam tu sebab sebelum tu kitaorang nak pergi kenduri kahwin jiran aku. kalau pergi theme park memang rugilah sebab dapat main sekejab jer.
 
Jadi aku rasa tempat yang paling mudah dan boleh buat diorg enjoy apa lagi kalau bukan tengok movie. Maka tengok movielah kami.....Cerita pilihan diorang adalah......
 
 
Macam biasa sebeklum movie mula kita bersantai dulu minum ringan sebab diorng pun baru makan kat kenduri kahwin tadi. pergi chattime beli Milk Tea with bubble utk Wan dan Choco Oreo With Buble untuk Jijie. Ayoi tak nak. Lepas tu pergi kedai depan tu pulak beli donut. Barulah beli air untuk Ayoi. Dia nak Ice Lemon Tea jer. Donut beli sorang satu jer sebab perut pun kenyang lagi kan. Donut tu pun diorng kurang sikit sebab keras. Tu yang walaupun satu jer sorang makannya berjam-jam.Takpelah sebab movie pun lagi sejam baru mula.
 
 
 
 
Lepas tu posing sekejab dulu dekat poster Iron Man. Tak sabar-sabar diorng ni nak tengok Iron Man. Tunggu ya anak-anak. 26 April baru keluar. Nanti Ayang bawa pergi tengok. Dan janji ditepati dah dengan diorng. :-)
 





 
Lepas beli popcorn posing sekejab dekat gambar Abg Tom ni. Nak tengok Abg Tom dengan budak-budak ni sure diorng boring kang sebab tak faham. Jadi aku suruh diorng posing je lah kat gambar Abg Tom tu.
 
Popcorn sorang sato ok. Share2 tak main.
Tak cukup dioang kata...hehehehe
 
Movie dah nak start dah ni.
Tapi posing skit dulusebab Ayang nak masuk blog Ayang...
heheheheheh
Lepas habis movie terus balik rumah sebab ada projek nak hantar fruit tart kat office Ateh dan nak ambik Ateh balik sekali. Sebelum balik kita beli aidkrim pulak dulu. Lecka Lecka. Tapi semua makan tak habis. Not to their liking. 
 
 

 
Jadi balik rumah, solat dulu, ambik fruit tart terus pergi office Ateh - AEON Kepong. Sampai office Ateh terus pergi solat Maghrib dulu. Tunggu Ateh dekat surau. Lepas hantar fruit tart pada kawan Ateh, plan nak gi makan. Wan dengan Jijie request nak makan Sushi King. Terus lah pergi Sushi King. Malangnya beratur panjang sangat kat Sushi King tu. Aku dah cakap kat diornag kalau ramai orang kita makan tempat lain.  Jadi terpaksalah cancell makan kat Sushi King. Piilihan seterusnya adalah KFC. Aku ikutkan jelah. Diorang try ayam korea yang baru tu. Sedap tapi mak aiiiiiiiii...pedas bangat seh. Memang tak tertahan pedasnya terutama untuk orang yang tak tahan pedas ni. Makan sambil berlinangan air mata dah air hidung. Heheheheee....Air pun siap bertambahlah lagi....
 
 

 
Inilah dia ayam yang sedap tapi pedas gila ni...uhuksssss
 
Itulah cerita berjimba dengan kanak-kanak riang di petang Sabtu yang indah nian :-)

Wednesday, April 10, 2013

Lunch Pack

Menu:
 
Sushi (Chuka Lidako) 
Steamed Green Pea
Apple & Chinese Pear






Tuesday, April 9, 2013

GA Edy 3 Destinasi

Hoorayyyyyyyy...Aku menang GA Edy 3 Destinasi....Bukan hadiah pertama tapi menang jugalah. Yang penting menang. Heheheee.....hadiah yang aku bakal terima adalah FM Jakarta Indonesia. Kalau tak percaya pergi klik kat bawah ni...

 
 
 
Menang FM pun nak kecoh ya?! Hehehee.....Tak kiralah menang apa yang penting menang dan ini kemenangan pertama aku. Jadi lepas ni nak rajin-rajin join mana-mana GA lah. Untung-untung dapat hadiah periuk belanga Teafal ke, pinggan mangkuk Corelle ke or hadiah barang-barang baking ke ataupun hadiah robot transformer or basikal racing (ada ke yang nak bagi....hahahahhaa)....

Sebenarnya yang buat aku kecoh sedunia ini adalah kerana aku ni baru sahaja berjinak-jinak join GA ni. Saja suka-suka. Niat aku sebenarnya konon-konon sempena bulan kelahiran ni saja nak tambah hadiah birthday gitu. Tak sangka pulak dapat satu tambahan ni. Tapi bulan April tak habis lagi ni. jadi aku masih punya masa untuk berusaha menambah hadiah hari lahir aku. macam budak-budak nak kumpul hadiah kan? Hehehehee...Tak kisahlah. Yang penting korang doakan aku berjaya lagi selepas ini. Sayang korang semua. 

Monday, April 8, 2013

Lunch Pack

Menu untuk hari ini|:
 
Tuna with Mushroom & Capsicum 
Beans Salad
Apple & Orange
 
 

Friday, April 5, 2013

Giveaway Nieyl from Fiji

Kemaruk nak join GA sekarang ni...hehehheee....ni lagi satu GA aku join. Saja cuba nasib di pagi Jumaat yang mulia ni. Sempena bulan kelahiran ni mana tau boleh menang. :-)

Siapa-siapa nak join sila klik banner di bawah ni...



Happy Friday!

Salam Pagi Jumaat yang mulia untuk semua!!!
 
 
 
 

Monday, April 1, 2013

Happy Birthday to Me!

Terima kasih Ya Allah kerana masih memberi aku peluang untuk terus menghirup udara segar di dunia ini. Aku bersyukur kerana aku masih diberi ruang untuk terus mengumpul sebanyak amalan dalam persediaan menuju ke alam yang kekal abadi. Aku juga bersyukur kerana aku masih diberi peluang untuk menebus segala dosa yang pernah aku lakukan sebelum ini.
 
37 tahun sudah aku hidup di dunia ini. Banyak pengalaman pahit manis yang aku lalui. Aku tidak pernah menyesal terhadap apa sahaja yang berlaku kerana aku percaya everything happen for a reason. Dan aku juga percaya perancangan Allah tidak pernah silap. Apa juga yang aku lalui sepanjang hidup aku ini adalah atas kehendakNya. Jodoh, pertemuan, ajal dan maut semua di tangan Allah. Maka aku redha dengan setiap ketentuan Ilahi.
 
Aku bahagia dengan apa yang aku ada sekarang. Aku punya keluarga yang sentiasa bersama aku dan aku punya rakan taulan yang sentiasa menyayangi aku. Dan untuk itu aku rasa sangat bersyukur. Mungkin kehidupan aku tidak sehebat mana. Aku tidak punya kerjaya hebat seperti orang lain tetapi aku bersyukur kerana aku punya kerjaya yang mampu membuat aku terus menjalani hidup di dunia ini tanpa menyusahkan orang lain. Syukur Alhamdulillah.
 
Kepada Abah (Haji Mohd Salleh Md. Hashim) dan Mak (Hajah Fatimah Othman) yang tercinta, terima kasih atas segalanya. Sesungguhnya tak terbalas jasa kalian kepada aku selama ini. Tidak terbanding dengan intan mahupun permata. Sesungguhnya kalian adalah segalanya buat aku. Maafkan anakmu ini andai sepanjang 37 hidup ini aku banyak manyakiti hati kalian. Maafkan aku atas segala dosa dan salah silap yang pernah aku lakukan. Sebagai anak aku akan sentiasa berusaha untuk menjadi anak yang berjasa kepada kalian berdua. Doaku semoga kalian berdua sentiasa diberi kesihatan yang baik, dipanjangkan umur yang berkat dan dirahmati serta dilindungi Allah selalu. Eda sayang Abah dengan Mak sangat-sangat.  

Kepada adik beradikku yang tersayang:
 
Abang (Azman) dan Akak (Azian) -  Aku bukanlah adik yang terbaik untuk kalian dan mungkin bukan juga adik kesayangan kalian, tetapi ketahuilah bahawa aku sentiasa berusaha untuk menjadi adik yang paling berjasa. Mungkin bukan dengan wang ringgit kerana aku tahu kalian jauh lebih senang daripada aku tetapi dari segi lain. Eda sayang Abg dengan Akak!
 
Adik-adik (Aphyd, A'a, Ain, Amie, Ayee) - Keda tahu Keda bukan kakak terbaik dan bukan juga kakak kesayangan korang semua tapi Keda sentiasa berusaha untuk menjadi kakak yang sentiasa ada bila korang perlukan. Andai selama ini Keda gagal menjadi kakak terbaik maafkan Keda. Keda tak pernah mengharap untuk menjadi kakak terbaik, cukuplah sekadar menjadi kakak yang berjasa. Keda sayang korang! 
 
Kakak Ipar (Kak Azita) dan Adik-adik Ipar (Afniza & Syaiful Nazlan) - Kehadiran kalian dalam keluarga cukup bermakna. Semoga hubungan kita sekeluarga sentiasa harmoni dan sejahtera. I love you guys!
 
Anak-anak buah (Azwan, Azizi & Azrul) - Korang semua macam anak Ayang sendiri. Ayang sayang korang sangat-sangat. Jadilah anak yang baik dan berbakti kepada orang tua. Sentiasa taat kepada perintah Allah. Abang dan Kak Ita, terima kasih kerana mengizinkan Eda berkongsi kasih sayang dengan mereka. Sesungguhnya kehadiran diorang dalam keluarga kita dan dalam hidup Eda sendiri cukup bermakna.

Terima kasih atas sambutan ala kadar sempena hari lahir ku ini. Walaupun jamuan serba ringkas tetapi cukup bermakna untuk aku. Abah janji nak belanja kita semua tapi kena tunggu cukup korum, jadi cepat-cepatlah free kan masa korang ya :-). Terima kasih juga atas hadiah yang diberikan. Macam berpakat pulak semua ya, tema purple dan orange jer tahun ni. :-)
 

 
Kepada semua rakan taulan yang tersayang (aku sayang korang tapi kalau korang tak sayang aku, aku nak buat macam mana kan? :-) ), terima kasih atas ingatan kalian. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk menghantar ucapan Selamat Hari Lahir dan doa untuk aku sempena hari lahirku ini. Ingatan korang cukup bermakna untuk aku. Bukan hadiah ratusan ringgit yang aku harapkan, cukup sekadar ingatan. Bagi aku mereka yang tidak mengingati aku semasa sambutan hari lahir aku sebenarnya memang tidak pernah mengingati aku langsung. :-)
 
37 hidup di muka bumi ini sudah pasti banyak kenangan pahit dan manis dengan kalian semua. Maafkan aku atas segala salah dan silap selama ini. Andai kesalahan itu dilakukan diluar sedar maafkan aku dan andai kesalahan itu dengan sedarku juga aku mohon ampun dan maaf. Andai aku pernah berbohong pada kalian, aku minta maaf juga. Semua berlaku pasti ada sebabnya dan yang pasti semua itu berlaku bukan niat untuk menyakiti. Maafkan aku atas segalanya. Halalkan juga segala makan dan minum aku selama ini. Semoga hubungan kita sentiasa sejahtera. Aku sayang korang.
 
Semoga kita semua sentiasa dalam rahmat Allah. Amin.
 
Salam sayang buat semua :-)
Aida Salleh