Tuesday, January 31, 2017

Aiman Yang Poyo

Tengok muka monyok Aiman ni. Nak tau tak kenapa muka dia monyok tu? Sebenarnya Aiman  monyok sebab biskut yang dia makan dah habis.

Hihihi..Kesian dia kan? Tapi jangan terpedaya. Aiman baru lepas lunch sebelum makan biskut tu. Biskut tu kudapan lepas lunch je ya. Aiman memang suka makan. Lepas makan makan dan makan dan makan. Tapi sebenarnya dia tak boleh makan banyak. kalau terlebih nanti muntah. Sebab tu kita kena kawal.  Kalau dia buat muka simpati macam tu sila jangan layan. Hehehehhee...

Aiman Aiman...Memang Poyo....

Aiman memang panjang akal. Tak padan dengan down syndrome dia. Heheheee...Ada jer lakonan dia tau. Tapi teletah dia ni yang buat kalau dua tiga hari tak jumpa rasa rindu lah sangat kat dia. Kecomelan yang melampau. 

Aiman yang panjang akal. 

Monday, January 30, 2017

Mencari Kesalahan Diri

Sejak akhir-akhir ini Aida sering dihubungi oleh seorang teman yang berkongsi masalah dengan Aida. Masalah hubungan antara dia dengan kakak dia. Masalah ni sebenarnya telah bertahun-tahun lamanya berlaku. 

Hubungan antara kawan Aida (Aida namakan sebagai A) dengan kakak dia (Aida namakan sebagai C) ni sebenarnya boleh dikatakan panas. Mereka tidak bergaduh besar atau bertelingkah di mana mana-mana. Tapi saban hari, ada sahaja perkara yang dilakukan oleh A ni salah di mata C.

Banyak butir percakapannya yang disalah tanggap oleh C. A kelihatan seperti orang bersalah yang sentiasa menunggu masa untuk dijatuhi hukuman oleh C. Kalau buka mulut pasti ada salah di telinga C. Kalau bagi pandangan atas sesuatu perkara pasti kelihatan tidak berguna, Kalau buat sesuatu pasti kelihatan tidak ikhlas di mata C.

A semakin lama semakin makan hati dengan layanan C terhadap dia. Dia tak tahu apa yang perlu dia buat. Sampai satu tahap dia rasa diam lagi baik daripada berkata apa-apa. Bukan dengan niat mengeruhkan keadaan tetapi demi menjaga hari sendiri. Tidak sanggup lagi diperlaku seperti orang asing dalam rumah sendiri. 

Semakin hari A rasa C seperti membenci dirinya. Dia cuba mencari punca mengapa semua ini berlaku tetapi masih gagal. Akal yang waras tidak mampu memberi jawapan kenapa seorang kakak boleh membenci adik sendiri. Dosa apa yang dia lakukan sehingga C bersikap sebegitu padanya. Sampai hari ini A masih lagi tercari-cari jawapan yang tidak diketahui bila akan ditemuinya. 

Dia selalu berdoa agar sebelum dia menutup mata dia dapat melihat pandangan kasih sayang daripada C. C bukan kakak yang terlalu garang. C selalu membantu keluarga dengan wang ringgit kerana Allah memberi anugerah wang ringgit yang berlebihan buat dirinya. A jugak tidak terkecuali daripada dibantunya. A cukup menghargainya. C seorang yang baik. Cumanya bila berdepan dengan A, semacam ada sesuatu. Hati dia terus menjadi panas. Kemarahan akan timbul tanpa perlu ada sebab. A boleh dimarahi bila-bila masa. 

A kata dia dah penat dengan semua tu. Dia tak nak perkara begini terus berlanjutan. A tak mampu berkongsi masalah ini dengan keluarga. A tidak mahu orang tuanya risau tentang hubungan dia dengan C. A jugak tidak mahu berkongsi masalah ini dengan adik-adiknya. Kerana A sudah semakin malu dengan adik-adik. Katanya adik beradik semua sedia maklum tentang layanan C terhadapnya, Simpati tetapi tidak dapat membantu. A hanya mampu berdoa dan terus berdoa.

Sebagai kawan Aida hanya mampu menasihatinya supaya terus bersabar. Aida suruh dia muhasabah diri. Cuba lihat apa yang dilakukan yang tidak disukai oleh C. Walaupun Aida tahu C kadang-kadang boleh menjadi marah kepada A tanpa sebab, Entahlah, Dimana silapnya Aida pun tak tau. 

Kepada sahabatku A, 
Banyakkan bersabar.
Ini mungkin ujian buat dirimu sahabat. 
Teruskan berdoa sahabatku.
Semoga segalanya akan bertambah baik pada masa mendatang. Insyaallah.  


Sunday, January 29, 2017

Australian Open 2917 - Final

The epic final!

Unfortunately Rafa Nadal was defeated by Roger Federer 6-4 3-6 6-1 3-6 6-3. 


Congratulations Rafa Nadal on a great tournament, we hope you will stay healthy for the rest of season. So proud of you! Always with you!

Saturday, January 28, 2017

Selamat Pengantin Baru Sahabatku

Selamat Pengantin Baru Sahabatku 
Nor Hazleen Baharudin
Semoga ikatan yang dibina kekal bahagia sehingga ke jannah.

Nor & Min
Sesungguhnya jodoh itu rahsia Allah. 
Tidak siapa menduga sahabat Aida yang satu ini yang kehilangan suami akibat demam denggi pada 14 Ogos 2016 yang lalu akan menemui pengganti dalam masa beberapa bulan sahaja.  

Semasa dihubungi beliau melalui telefon bagi memaklumkan tentang perkara ini terus terang Aida katakan yang Aida memang terkejut dan sukar untuk mempercayainya. Beliau dan arwah suaminya dulu mengusahakan perniagaan percetakan, termasuklah percetakan kah kahwin. jadi bila menerima kad kahwin Aida masih ragu-ragu. Prank ke ni? Terus Aida hubungi Mama. Aida tidak bertanya terus tetapi saja bertanya khabar mama dengan harapan Mama akan ceritakan tentang majlis perkahwinan puteri sulongnya itu. tetapi tidak ada langsung Mama bercerita tentang hal itui. teruis Aida hubungi Juara AF2, Zahid yang merupakan adik Nor. Malas berkias terus tanya tentang perkara tu. Zahid kata. betullah. Datang nanti jangan tak datang. Selepas meletak telefon Aida masih lagi ragu-ragu. Dalam hati masih rasa, Entah-entah Zahid pun subahat nak prank Aida juga. 

Aida terus beritahu Abah tentang undangan tersebut. Abah kata ok kita pergi sebab mereka sekeluarga selalu datang bila kita jemput datang kenduri ke atau open house raya rumah kita. Jadi kami pun setuju untuk pergi berempat. Aida, Abah, Anyah dan Ateh.

Bila hari yang ditunggu tiba, Aida masih lagi ada ragu dalam hati. Tapi cuba yakinkan diri. Sebabnya Aida dah bagi tahu dia yang Abah pun dah setuju nak datang. Dia pun macam excited bila dengar Abah, kakak dan adik Aida pun datang sama. Lagi ramai lagi bagus dia kata. 

Dalam perjalanan ke Teluk Intan hati berbedar-debar juga. Teluk Intan bukan dekan kat. Lagi-lagi berjalan di musin perayaan (CNY) macam ni. Alhamdulillah jalan tidak terlalu sesak. perjalan pergi agar lancar walaupun ada beberapa tempat yang sedikit sesak tetapi tidak lama.

Dalam perjalanan Aida sempat watsap Epul (kawan baik Zahid). Aida tanya dia pergi tak wedding Kak Nor. Sekali dia jawab 'Kak Nor mana?' Aida cakaplah Kakak Zahidlah. Sekali dia kata "Epul tak tau pun" Mak oiiiii berderau darah oooooo....Takkan Zahid tak jemput,  Rasa nak nangis pun ada dah masa tu. Tapi kuatkan semangat. Ishhh ni mesti kes terlupa ni. Takpe2...Relax.

Sampai je Teluk Intan kitaorang berhenti dekat Restoran Gulam Rasul dulu sebab kami belum sarapan. Aida terus call Mama..tak berjawab...Call pulak Nor...tak berjawab jugak. Berderau lagi sekali. Call Zahid pulak, Tak panjang citer Aida terus tanya "wedding kak Nor hari ni kan?". Zahid cakap "Aah betullah. Dah sampai ke? Kat mana?". Aida cakap dah sampai Teluk Intan tapi tak gi Angsoka Hotel lagi sebab awal lagi. Zahid pun kata Ok. Nanti terus ke Angsoka lah, terus terang Aida cakap masa ni Aida masih lagi ada sedikit keraguan. Huhuhu...Tapi buat-buat chill je depan Abah, Anyah dengan Ateh. lepas breakfast kami pusing-pusing dulu pekan Teluk Intan sebab awal lagi dan nak bagi makanan yang baru makan tadi 'turun' dulu. Tapi sebab pekan Teluk Intan ni tak sebesar mana pun, pukul 12.30 kami dah terus ke Angsoka Hotel.

Alhamdulillah, Memang betul Majlis Perkahwinan Nor & Min, :-)

Benarlah jodoh itu rahsia Allah. Ada yang cepat dan ada yang lambat. Bila Allah nak bagi kita tak pernah tahu. Macam Aida ni dah umur 40 pun tak sampai-sampai lagi jodohnya. Tapi sahabat Aida yang sorang ni baru beberapa bulan menjadi balu dah dipertemukan Allah jodoh yang baru. Sesungguhnnya perancangan Allah itu yang terbaik kan? Kita tak pernah tahu rahsia disebaliknya. 

Iklan ubat gigi :-)
With the bride & groom
With Sarah & Zareef (permata Hati Zahid)
With Kak Kin & her newborn baby boy- Anas Mikhael :-)
With Mama & Ann

Menara Condong Teluk Intan

Fullview of menara Condong Teluk Intan

Friday, January 27, 2017

Projek Amal

Buku ini diterbitkan khas buat Allahyarham Ustaz Azman Al-Kurauwi atau Ibnu Ahmad Al-Kurauwi, pegawai DBP yang juga imam Surau Hukama' di DBP.  Beliau juga seorang penulis, pakar tulisan jawi dan peminat seni fotografi. 

Beliau telah kembali ke rahmatullah pada pagi  4 Disember 2016 meninggalkan seorang balu dan empat orang anak berusia antara 6 bulan dan 16 tahun.  Untuk membantu anak-anak beliau, beberapa orang sahabat dan kenalan arwah di dalam dan luar DBP telah bergabung tenaga menerbitkan buku ini.

Buku ini menghimpunkan koleksi doa puitis, puisi ketuhanan(Kata Guru) dan foto kembara beliau. 
Untuk makluman,  seluruh hasil jualan buku ini akan disalurkan kepada tabung pendidikan anak-anak arwah.  Semoga usaha kecil ini dapat membantu anak-anak arwah dalam meneruskan pendidikan mereka dan menjadi amal jariah buat arwah terutama bila doa nukilannya diperdengarkan semula. 

Terima kasih atas sokongan semua sahabat dan kenalan.  Hanya Allah yang dapat membalas budi baik anda.

Ya Allah ya Rahman ya Rahim, Kau cucurilah rahmat-Mu  ke atas roh sahabat yang kami kasihi ini dan Kau tempatkanlah rohnya dalam taman syurga-Mu bersama-sama para solehin.  Allahumma Amin.

Harga senaskah RM 20. 
Untuk mendapatkan naskhah anda, anda boleh wassap Aida terus di talian 0122147665.

Australian Open 2017 - SFs

Rafael Nadal will look to win his 15th Grand Slam title after beating Grigor Dimitrov 6-3, 5-7, 7-6, 6-7, 6-4 at the Australian Open.

Congratulation Rafa!

It's FEDAL time...Horrayyyyy....


Thursday, January 26, 2017

Australian Open 2017 - Qfs

Rafael Nadal sets semi-final with Grigor Dimitrov at the Australian Open with a 6-4, 7-6(7), 6-4 win over Milos Raonic.

Vamos Rafa!!!!

Monday, January 23, 2017

Australian Open 2017 R4

Rafael Nadal won the match!!!
Alhamdulillah.

Rafael Nadal beats Monfils 6-3, 6-3, 4-6, 6-4.
Huge congratulations!!   
Rafa will play Milos Raonic in QFs.  

Vamoosss Rafa



Sunday, January 22, 2017

My Bff's Wedding

Dear Asri Norain,
Wishing you an amazing journey in your new road of life as husband  
May your love last forever, congratulations on your marriage ! 
 

Saturday, January 21, 2017

Australian Open 2017 R3

An incredible and tough match from a high level, Zwerev was playin' very well👌 but at least Rafa is the great winner, congrats and well done King of Clay, you're back on top!👏👊💪

Thursday, January 19, 2017

Australian Open 2017 R2

Yes Rafa won the match in straight sets 6/3,6/1,6/3 
Into the 3rd round. 
What a game.
 ✌
 
VAMOS RAFA
 

Wednesday, January 18, 2017

Cerita Tentang Abang Nazali Noor

Berbunga-bunga rasa hati bila penulis kesayangan Aida yang sorang ni kata dia rindu nak borak dengan Aida tau. Terasa macam best je pulak. Hehehehee.... Semoga Allah panjangkan umur kami untuk berjumpa lagi dan bersembang sampai lebam lagi nanti. :-)
 
 
 
Sebenarnya Abang Naz sekarang ni sedang diuji Allah dengan kesihatan. Lepas satu satu masalah kesihatan yang dihadapi. Kesian Abang Naz. Sekarang ni pun Abang Naz masih bercuti sakit lagi. Semoga segala ujian ini menjadi kifarah buat Abang Naz dan Abang Naz segera diberi kesembuhan oleh Allah. Insyaallah. 

Wordless Wednesday


Tuesday, January 17, 2017

Lunch Box

This is what I have for my lunch today.
Creamy Cajun Chicken Pasta with Roasted Potato & Red Cabbage prepared by FitPlate Delivery.
 
If you like it you can place your order a day before delivery.
Whatsapp Faz ---> 012-2087159
 
Let's eat healthy!



The taste was good. Tapi Aida rasa korbo terlalu banyak berbanding dengan sayur. Aida lebih suka dikurangkan pasta tersebut dan ditambah sayur dalam menu tersebut. lebih seimbang. Ini pandangan Aida lah. Kalau orang yang tiada niat untuk mengurangkan berat badan, Aida rasa pembahagian macam ni tiada masalah. Tapi disebabkan Aida dalam proses mengurangkan berat badan, Aida rasa pembahagian macam ni kurang sesuai.

Monday, January 16, 2017

Lunch Box

Minggu ni Aida tak sediakan lunch box. Aida cuma sediakan breakfast jer. Ini untuk breakfast hari ni,
 
Egg Sandwich for Breakfast
Cherry & Green Apple for Munching Time
 
Lunch Aida tak sediakan sebab Aida order dari FitPlate Delivery. Serving healthy food kata mereka. Aida order untuk 5 hari terus. Untuk 5 hari ni harganya RM66.00. Menunya berbeza-beza mengikut hari. Menu untuk hari ni, Chicken Stew with Baguette Slices (378 cal kata mereka:-)
 
Kalau kita order seminggu kita dapat Lemon Drink secara percuma dan harganya lebih murah berbanding kalau kita order berasingan. Kalau sesiapa nak dapatkan maklumat lanjut bolehlah ke FB FitPlate Delivery. Atau kalau nak order terus boleh wassap ke 0122087159 (Faz).

Saturday, January 14, 2017

Undangan Walimatul Urus

Minggu lepas pada 7 Januari 2017 Aida berkesempatan membawa abah memenuhi undangan Walimatul urus pasangan Tuan Haji Wan Azaham Wan Mohmad dan Puan Hajah Rogayah Abd Hamid di TTDI. Kedua-duanya adalah mantan pegawai DBP. Hajah Rogayah atau yang Aida biasa panggil Kak Guy ni pernah bekerja satu jabatan dengan Abah dan Haji Wan (Aida lebih biasa panggil En. Wan) pula pernah bekerja satu jabatan dengan Aida selalu ada urusan kerja dengan Aida. jadi kami rapat juga lah masa kerja dulu (walaupun dia Ketua Bahagian dan Aida hanya pegawai biasa). Kedua-dua pasangan ni memang baik orangnya. Aida mengenali anak-anak mereka sejak kecil lagi. Bila dapat undangan Walimatul Urus mereka memang seboleh mungkin untuk tidak menguzurkan diri.
Seperti biasa majlis seperti ini menjadi tempat pertemuan rakan-rakan sekerja lama (Abah). Ramai juga rakan sekerja Abah yang masing-masih dah bersara menghadirikan diri. Bersembang panjang mereka. Aida sebagai generasi baru sekadar tumpang gembira melihat keakraban mereka ini. Walaupun masing-masing dah bersara bertahun-tahun lamanya tapi masih kelihatan mesra lagi. Seronoknya. Semoga kami generasi DBP yang sekarang ini juga mampu menjalin hubungan seperti itu juga.  
Bergambar dengan Mak Pengantin dan Pesara DBP (Aida jer yang bukan pesara di situ ya. Hehehhehee)

Bersama-sama Kak Asiah (Mantan Boss), Kak Rafeedah (Mantan KB DBP DBP) dan Kak Wahyu (Mantan pegawai Kanan DBP)

Hari ini Aida berkesempatan pula membawa Abah menghadiri satu lagi Majlis Walimatul Urus anak  Pesara DBP, Kak Jamilah Abd Ghani yang diadakan di Maju Junction, Kuala Lumpur. Sekali lagi seronok dapat lihat Abah bertemu sahabat-sahabat lama di majlis seperti itu. Semoga ukhwah mereka berpanjangan selamanya. Insyaallah.
 

Abah (kiri sekali) dengan sahabat baik Abah, Pakcik Manap Karim, En Rahman Morgan dan Abang Ismail Karmun

Aida menyelit diantara pesara DBP :-)

Pesan Abah:
Memenuhi undangan ini adalah wajib sekiranya kita tiada halangan yang melintang, Jadi seboleh mungkin kita kena berusaha untuk memenuhi undangan. Jangan memandang remeh hal undangan ini. Selain daripada wajib di sisi islam, kita juga perlu letakkan diri kita di tempat mereka, Kalau kita yang mengundang, kan kita nak orang datang? Kita pasti sedih kalau orang tak datang kan? Jadi berusahalah untuk memenuhi setiap undangan. Selain daripada dapat pahala, kita juga dapat menggembirakan tuan rumah yang menjemput.

Friday, January 13, 2017

Adam oh Adam

Adam Syafiq ni anak sulung adik Ain (adik Aida). Umur dia dah nak masuk 4 tahun. Adam ni abang Aiman. Adam suka sangat mainan. Kalau keluar rumah memang tak sah kalau tak  beli mainan. Berkoyan- koyan dah mainan dia. Mainan kat rumah sendiri lain, yang kat rumah atok lain. Kegilaan terbaru Adam ni adalah haiwan. Pantang nampak nak beli. Meh kita tengok dia posing dengan haiwan peliharaan dia.
 

Thursday, January 12, 2017

Aiman's 2nd. Birthday

Happy Birthday to my special nephew,
Muhammad Aiman Syafiq Nor Syaiful Nazlan
@ Eman.
May Allah bless you with good health sayang.
Be a good boy ok?
Ayang will always love you.
Small celebration with his friends @ Nursery
Chocolate Cake with Butter Cream Frosting made by Ayang :-)
Ayang, Aiman n his brother Adam.
My Adorable Nephew