Thursday, February 28, 2013


Abierto Mexicano Telcel Update

Alhamdulillah. Ni memang latest update tau. Rafa baru jer melepasi pusingan kedua menentang Martin Alund dari Argentina dengan 6-0, 6-4. baru jer sekejab tadi. Walaupun Alund cuma pemain pada ranking ke-91 dunia aku tetap risau. Cukup fobia, selepas kekalahan Rafa dengan Lukas Rosol dalam Wimbledon 2012.
 
Dengan keadaan Rafa yang baru dalam keadaan not fully recover macam sekrang ni lagilah aku risau. Tapi alhamdulillah. Rafa berjaya menang mudah dalam dua perlawanan setakat ni. Semalam Rafa berjaya menundukkan Diego Schwartzman dengan 6-2,6-2.
 
Esok Rafa akan menentang Andrey Kuznetsov atau Leonardo Mayer. Semoga Rafa berjaya.
 
 
Photo credit to www.livetennisguide.com
 
 
VAMOS RAFA!

Lunch Pack

Sejak seminggu ni asyik ayam, pasta, telur, ayam, pasta, telur. Jadi hari ni aku tukar sikit. Dulu aku rajin buat sandwich tuna tapi bila fikir tukar tu kalau tak makan cepat dia akan basah sikit. Kalau letak roti biasa mmg cnfm basah, lagi-lagi kalau letak salad dan kawan-kawan dia. Sebab tu aku malas nak bawak sandwich melainkan aku ada beli croissant. Tapi pagi tadi aku macam nak tukar selera sikit. Jadi aku kembalilah semula kepada tuna. Mula-mula ingat nak goreng kering dengan sayur & telur macam aku biasa buat dulu. Tapi aku nak elak telur, so tak jadilah. Fikir punya fikir inilah hasilnya.

  • Tuna Tomato Pizza (Roti Based Pizza) - Tomato Tuna + Capsicum + Tomato + Cheese
  • Sallad - Lettuce + Tomato + Capsicum + Japanese Cucumber w Thousand Island Dressing
  • Fruits - Orange + Strawberry + Grapes



Gelap pulak gambar ni. Huhuhuuu...

Wednesday, February 27, 2013

Abierto Mexicano Telcel

Apa benda yang aku merepek tu? heheheee....Itulah dia kejohanan tenis yang sedang berlangsung di Acapulco, Mexico sekarang ni. ATP500 World Tour. Kenapa aku sibuk-sibuk sangat? Kalau selalu baca blog aku atau dah kenal aku betul-betul mesti dah tau. Tapi kalau tak kenal aku mesti jadi pelik kan? Sebabnya hanya satu sahaja. Apa lagi kalau bukan sebab mamat sorang ni.....
 
RAFAEL NADAL PARERA
Abierto Mexicano Telcel berlangsung dari 23 Februari - 2 Mac 2013. Antara nama-nama besar yang turut bertanding pada kali ini adalah David Ferrer, Nicolas Almagro, Juan Monaco, Stanislas Wawrinka, Fernando Verdasco, Jurgen Melzel & Thomas Belucci.
 
Semoga Rafa berjaya mengatasi semua pencabar dan menjadi juara kejohanan ini. Insyaallah.
 
VAMOS RAFA!

Lunch Pack!

Dah jadi macam entri wajib pulak lunch pack ni. Heheheee....Takpelah. Aku suka nak tayang lunch pack aku nak buat macam mana kan. Kalau ada yang jemu jelak tu minta maaf ya. :-)
 
Hari ni menu aku sangat simple.
  • Sushi (Chuka lidako)
  • Sallad (Lettuce + Japanese Cucumber + Capsicum + Tomato with thousand island dressing)
  • Orange + Strawberry.

Santapan Rohani

Aku petik coretan ni dari FB Ebit Lew pagi tadi. Korang bacalah. Semoga bermanfaat kepada kita semua.
.........................................................
 
Suka bila nak parking kereta, anak saya yang semasa umur 3 tahun kata, Ya Allah nak parking kereta. Ya Allah nak parking kereta Ya ALLAH nak parking, nak makan Tuti fruity.

Senang jer masa nak parking kereta. Allah buat semuanya. Sekarang tenang bila nak parking di kl. Belajar dengan anak sendiri.

Dulu masa program masjid. Belajar bila nak apa-apa minta dari Allah. Minta dengan Allah dan harap dengan Allah.
...

Sebenarnya ketika susah , Allah nak dengar dari mulut kita minta dengan siapa dan harap dengan siapa.

Belajarlah iman semula dari asasnya. Belajar dan harap dengan Allah yang maha kaya.

Tanya anak lawa baju. Siapa beli baju? Ummi...

Siapa bagi baju? Allah.
Siapa bagi lawa? Allah.
Siapa bagi safiyyah cantik?? Allah.
Ya Allah nak susu..Ya Allah nak aiskrim..

Bila anak menangis tengah malam takut hantu.Cakap pada dia,
Allah ada dekat dengan kita. Jangan takut hantu. Hantu,Jin, Syaitan,hantu gigi,semua tiada kuasa , hanya Allah maha kuasa.

Allah sayang kita. Sedap tak makanan tu? Sedap,Allah bagi. Baiknya Allah pada kita. Terima kasih Allah.

Kenalkan Allah kepada anak-anak kita. Takutkan Allah sumber segala kebijaksanaan. Asas amalan agama. Punca utama masalah umat ini. Iman lemah. Kurangnya dakwah dan percakapan Allah dalam rumahtangga.

Semoga Allah bangkitkan suasana dan dakwah iman dalam rumatangga kita. Inilah percakapan Nabi-nabi. Bila Fatimah RA anak Nabi SAW bila ditanya siapa yang beri ini?kata Fatimah RA semua ini dari Allah.- ebit lew

Tuesday, February 26, 2013

Happy Birthday My Best Buddy!

Happy 32nd. Birthday To My Best Buddy
(you know who you are)
 
Wishing you another year of fulfillment and pleasure and may you feel my gratitude for our friendship and my hopes for a perfect birthday.
 
I pray to Allah that you’ll always stay blessed. There maybe times that He’ll put you to test, just call on me we’ll get thru it, don’t be depressed. I’ll always be here each and every day. You know that right?
 
Last but not least , on this special day i would like to thank you for everything that you have done for me. Thanks for always be there when i need someone to talk to.
 
I love you my dear friend.
 
Happy Birthday and Many Happy Returns!
 

Lunch Pack

Dah beberapa hari tak tayang lunch pack kan? Jadi hari ni nak tayang balik. Kot-kot boleh jadi inspirasi kepada sesiapa yang nak memasak nanti. Inspirasilah sangat. Hehehehee.....

Main Dish: Fried Pasta with Chicken Ball & Shredded Chicken
Fruits: Orange, Apple & Strawberry

Monday, February 25, 2013

Oleh-Oleh from Cameron Highland

Thank you my dear friend for the oleh-oleh :-)
 
Strawberry


Jagung, Tampoi (?), Love Fruit (?), Petai, Keledek Kenit (?)

 
 

Lunch Treat

Thank you bro for the lunch treat!
 
My beloved brother, A'a with his wife Anie and Qisya (anie's nephew)
 
She's cute rite?
 
 
 



Sunday, February 24, 2013

Dangers of Internet Dating

Before You Say Yes Think About This
------------------------------------------------

Internet dating has rapidly become one of the most popular ways for couples to meet. You simply upload a photo, type out a small bio, and poof. Like magic your photo is now available for the whole world to see.
 
Naturally you pick the best photo you can find. Maybe it is 20 years old, but who cares. Your hair looked great that day. Maybe you lie a little about your age, or make yourself sound so much more interesting than you really are. Hey, you want the best guy out there to notice you right? Well guess what? The guy you are looking for, is probably doing exactly what you are. He probably dug into some of his old college photos, lied about his age, and more than likely made himself sound a whole lot more interesting than he is too. Ahh the joy of internet dating.
The problem with internet dating is, you never know. You never know if the person who seems interested in you is who he says he is. Nor does he know if you are who you say you are. It is a complete gamble, a complete risk. Internet dating is not the safest way to meet a potential partner. Because this person literally crawls out of a whole in the wall, you must rely on your instincts to guide you, unless you learn to think differently. If you are a trusting person, you may be in trouble. While trust is necessary to help create a bond with another, when it comes to internet dating, or with dating anyone you have absolutely no clue about, it is better to be distrustful than not.
Rather than believe every single word that comes out of this new persons mouth, it is better to take the wait and see approach. Wait and see if this person calls you when he says he will. Wait and see if he texts you or makes the effort he says he will. Rather than put all your eggs in one basket, leave that basket empty for awhile, and see if it fills up on its own.
Tips you should consider.
Before you meet any man off line, get his full name and date of birth. Do a background check. I know it sounds paranoid, but girl, this is your life we are talking about. Spend the $20 bucks it costs and do your homework. Check for a criminal record, a marriage license, and find out if he owns any property with another female. Find out how long he has been living where he is living. Find out what high school and college he attended, and check to see if he actually went there.
Before you meet this guy, gather as much information as you can about him. If he is someone that moves around a lot, that is not a very good sign. Steady partners usually have roots somewhere, and want to share those roots with the person he cares for. So roots are important.
Spend hours on the phone before you actually agree to meet. If he has the patience to talk without actually meeting you for awhile, that speaks volumes. It isn't a guarantee, but guys who are just interested in sex with a woman they met on a dating site, usually don't have the patience to spend hours trying to figure out what makes this woman tick.
Ask for his home number as well as his cell number, and call them. Don't just call when he asks you to. Call when you think he is at work, and see who picks up. See if a females voice is on the answering machine. Call his home at 1 am with a blocked number and see if he answers. I know this sounds sneaky, but again, you don't know this guy. Ted Bundy was a charming serial killer who had killed 28 women before he was finally caught. He tortured each of them violently. He used deception to lure women to him. He seemed innocent, charming, and would captivate these women with the way he spoke to them. I shriek to think of the fun this man would have had, had he known internet dating.
When you are talking to this person, see if he responds to statements you make about the way you feel, or does he ignore them. For instance; if you say you are tired, know that a healthy response to that question is, "Why are you so tired today?". When people are genuinely concerned about another, they act like it. If you speak and he does not mirror what you are conveying, he is probably not the guy for you. When a mans agenda is to know a woman, they are into you. They act as if they want to know you.
If this person makes statements that lead you to believe he has unresolved anger issues, then take note of that. Healthy men usually have found ways to settle old grudges, and have made peace with the past. Peaceful people have learned how to deal with the ups and downs of life with acceptance. You want a man in your life that is calm not agitated.
Listen to the way he speaks about powerful women like Hillary Clinton or others. Ask him his opinions and hear him. Know how he feels about his faith or if he has faith. Ask questions about how he feels about other races. Is he a racist? You should know that before you offer him any of your valuable time. What are his favorite things in life? What people does he admire? What people does he dislike?
When you decide to meet him, do so in a public place and when the date is over, GO HOME. Do not go to his place. Do not take him to yours. Stop yourself. Think, think, think. No matter how attractive or charming this person is, remember that this is your life we are talking about. Women go missing everyday somewhere. Yes, a missing woman is the extreme, but what about all the women that are raped, or drugged and then date raped, or who are used just for the sex. It happens. And if it can happen to anyone, yes my dear it can happen to you.
If you are truly looking for an authentic partner, hold off on sex until this guy has proved himself. If he is truly interested in you, he will wait and appreciate that you are careful. After a few months, when all your homework checks out, and he has proven to be who he said he was, then decide where you want to go with the relationship. In all fairness, he should be checking you out as much as you are him. If he does do background checks on you, that is a good sign. It means he is serious about his relationships.
Remember that you are the prize and this is his interview. Internet dating is like playing Russian Roulette. All it takes is that one bullet, and it is all over. You may get lucky once or twice, but if you keep playing a dangerous game, chances are you will eventually get hurt.
 
by Lisa A. Romano (http://voices.yahoo.com)

Friday, February 22, 2013

RM10.00

Salam Jumaat buat semua.

Aku ada sesuatu untuk dikongsi bersama. Semoga memberi manafaat kepada semua. Cerita ini aku ambil dari FB.

..............................................................................
 
Melihat rakan-rakan sekolah mengumpul permainan dalam kotak Tora Aman, aku iri hati dan merasakan seolah-olah ibubapa aku tidak menyImahi aku kerana tidak dapat memberikan aku duit untuk berbelanja seperti rakan-rakan sekolah.

Satu hari, Abah pulang dari kerja. Abah terus menukar pakaian dan memakai tuala untuk...
mandi. Dompet Abah masih di dalam seluar slack lusuhnya.

Disebabkan terlalu iri hati dengan rakan-rakan yang mengejek aku tidak mempunyai permainan yang dikumpulkan daripada kotak makanan Tora Aman, aku mengambil peluang mencuri RM10 daripada dompet Abah ketika Abah sedang mandi.

Aku mengira duit yang ada dalam dompet Abah, ada RM200, tapi semuanya RM10.

“Abah tak akan perasan kot aku mengambil sekeping,” bisik hati ku.

Tiba-tiba… mak memanggil, “Adam tolong angkat baju di ampaian, hari dah gelap.” Aku bergegas meletakkan dompet Abah kembali ke dalam seluarnya dan keluar mengangkat baju di ampaian depan rumah.

Aku bimbang sepanjang malam, takut-takut Abah check dompetnya. Tapi Abah tidak, selepas solat Isyak, Abah terus tidur. Mungkin abah terlalu penat dengan kerja seharian.

Keesokan harinya, aku terus ke sekolah dengan gembira. Selepas waktu sekolah nanti, aku akan membeli 10 kotak Tora Aman dan dapatkan permainan dalam kotak dan aku boleh berbangga di depan rakan-rakan bahawa ibubapa aku pun mampu memberikan aku duit untuk membeli permainan tersebut.

Kawan-kawan menerima aku ke dalam group mereka yang mempunyai permainan Tora Aman. Aku berasa bangga dan gembira sehingga melupakan peristiwa RM10 itu.

Aku pulang ke rumah lewat kerana leka bermain dengan rakan-rakan. Abah sudah berada di rumah.

Mak pula melihat aku dengan air muka yang penuh kelat menahan amarah .Terasa mak ingin memarahi aku. Tapi aku tak tahu mengapa.

Apabila aku memanggil mak, tangan mak hampir menampar aku. Aku ketakutan sambil menutup mata. Tamparan yang dinantikan tidak sampai.

“Imah, biar abang yang handle. Imah gi masak. Abang nak makan sedap dengan Adam malam ini. Buat ayam goreng rempah,” kata Abah yang memegang tangan mak yang ingin menampar aku.

Mak nak berkata sesuatu, tapi Abah dengan tegas berkata, “Pergi masak. Abang akan selesaikan.”

Abah menyuruh aku untuk mengikutnya keluar dengan kereta untuk membeli barang.

“Macam mana sekolah hari ni Adam?” tanya Abah.

“Bagus Abah. Maaf lambat balik sikit. Tapi Adam tak tinggal sembahyang. Takut-takut mak marah sebab rasa Adam tinggal sembahyang,” jawab aku.

Abah tersenyum.

“Nasib Abah hari ni kurang baik,” kata Abah.

“Mengapa Abah? Apa berlaku?” tanya aku.

“Semalam kereta Abah bermasalah, engin air didih. Hari ini keluar awal bawa kereta ke mekanik untuk diperbaiki. Cadangnya Abah naik bas pergi kerja dari tempat mekanik. Lepas itu waktu balik kerja, abah nak naik bas ke tempat mekanik untuk ambil kereta.

Mekanik itu minta bayaran dulu sebelum kereta direpair kerana perlu duit beli spare parts. Abah dah janji semalam untuk bayar habis RM190. Abah beri RM190 pada mekanik, sepatutnya Abah ada RM10 baki untuk naik bas dan makan tengahari, tapi tak tahu mengapa duit RM10 itu hilang,” kata Abah.

“Hilang? Bagaimana hilang? Ada terjatuh mana-mana,” aku tanya berpura-pura.

“Abah terpaksa meminjam duit RM10 daripada mekanik untuk ulang-alik kerja dan makan tengahari tadi. Akaun bank Abah dah kosong untuk bulan ini, hanya tinggal akaun mak ada duit. Jadi Abah terpaksa pinjam RM10 lagi daripada rakan sekerja untuk bayar mekanik,” kata Abah.

Aku simpati pada Abah tapi aku diam takut peristiwa mencuri terbongkar.

“RM10 itu bukan banyak. Tapi itu hasil titik peluh Abah setiap hari. Keluarga kita bukannya berduit, setiap ringgit mak dan Abah perlu fikir sebelum belanja. Jika bukan kerana kereta rosak terpaksa repair supaya Abah dapat ke kerja dengan mudah, Abah takkan guna RM190 itu. Jika RM10 itu pengemis kelaparan ambil, Abah tak kisah. Kalau RM10 itu ada yang ambil untuk bermegah-megah benda tak tentu pasal, Abah akan rasa sakit hati,” kata Abah.

“Abah dah cari baik-baik RM10 itu?” tanya aku yang masih berpura-pura dan Abah terus memandu kereta tanpa destinasi.

“Adam. Abah sangat sakit hati. Abah gagal menjadi seorang ayah,” kata Abah.

“Mengapa pula?” tanya aku dalam keadaan gugup.

“Abah gagal didik Adam bahawa berbohong itu dosa. Abah gagal buat Adam takut berbohong. Sebaliknya Adam takut kesalahan dan kebenaran dibongkarkan. Abah gagal buat Adam faham mencuri itu satu kesalahan dan dosa besar. Abah gagal mencari duit yang cukup untuk duit poket Adam sehingga Adam terpaksa mencuri. Abah sedih kerana Adam buktikan Abah ini memang gagal sebagai sebagai seorang ayah,” kata Abah. Aku lihat air mata abah bertakung, menunggu masa untuk tumpah. Aku rasa sangat bersalah dan berdosa, tapi aku tidak mampu mengeluarkan kata-kata.

“Bila Adam balik lewat, Abah keluar ke sekolah mencari Adam. Nampak Adam bangga dengan permainan baru di depan rakan-rakan. Abah terus balik. Abah renung dan bertanya, Adam perlukan duit, tapi Adam tak berani minta terus-terang daripada Abahnya. Silap Abah dan mak di mana? Silap Abah dan mak mengajar di mana? Abah berbincang dengan mak, kata bukan silap Adam, tapi silap Abah dan mak sebagai ibubapa,” kata Abah lagi yang sudah menghentikan keretanya di tepi sebuah padang.

“Abah. Maafkan Adam Abah. Adam yang mencuri. Adam yang silap. Adam mohon maaf sakitkan hati Abah. Abah tak salah. Bukan Abah yang tak pandai mengajar. Silap Adam tak pandai jadi anak yang soleh. Adam janji pada Allah tak akan buat lagi,” kata aku sambil berpelukan menangis. Aku merangkul abah kuat-kuat sehingga baju lusuh abah dibasahi air mataku. Aku merasa titikan air mata abah jatuh di pipiku, Ya ALLAH aku rasa sungguh berdosa. “Abah sentiasa maafkan anak abah, abah halalkan dan redha segala-galanya untuk anak-anak abah.Abah sayang anak-anak abah”

Sejak itu aku berubah menjadi seorang yang bertanggungjawab pada Abah dan mak. Aku menjadi kebanggaan Abah dan mak di sekolah, di universiti dan tempat kerja.

Wednesday, February 20, 2013

Lunch Pack

Mula-mula semalam plan nak buat Chicken Pie utk lunch hari ni. Balik kerja semalam aku pergilah Giant beli ayam, mix veggie, kentang. Bahan lain dah ada kat rumah. Balik lepak-lepak dulu lah. Lepas solat isya' baru nak buat. Lepas solat Isya' dalam pukul 9 lebih baru lah start nak buat pie. Sekali baru teringat aku terlupa beli yogurt. Uhuksssss...Makanya tak jadilah nak buat pie. Projek  Chicken Pie ditangguhkan sehingga minggu depan sebab hari ni sampai hari ahad adik aku kerja malam. Aku kan supir, jadi tak dapatlah nak buat projek malam ni hingga hujung minggu.
 
Jadi untuk hari ni...inilah yang aku sediakan. Temanya...SIMPLE & EASY :-)
 
  • Steamed Chicken Breast with Mushroom (Salt, Black Pepper & Mixherbs)
  • Steamed Potato (Salt, Pepper & Mixherbs)
  • Steamed Green Pea
 


Ni pulak untuk fruit time, Apple, Starfruit & Orange.


 
 

Scammers Part 1

They're perfect. In fact, they're someone you could see yourself spending the rest of your life with. A decent person with a good job or business in search of a good, honest partner to settle down with.

They use psychological tricks to lure their victims in, use poetry and even gifts to get them under their spell, then once you are there, will try to reach for your wallet, all the time declaring their "undying love" for you. The scam may take the form of asking you to cash a cheque for them through your bank account because they are "out of the country" and unable to cash it themselves, or they may come right out and ask you to send money to help them out of a fabricated "financial difficulty" they claim to be experiencing. These are all lies used to try to make them easy money from an unsuspecting victim.

The sad truth is, for every real profile you see on the internet, there are numerous false ones pretending to be your perfect mate and using photographs stolen from modelling or social networking sites. The people in the photographs are as much victims as the people who get scammed for hundreds, thousands, even tens of thousands of dollars. Internet romance scams and other related crimes are very real, and they are affecting, even ruining, lives throughout the world.

Tuesday, February 19, 2013

Lunch Pack

Nak tayang lunch pack hari ni. Suka sangat tayang lunch pack entah siapa nak tengok pun tak tau lah. Heheheeee...
 
Menu utama dari malam tadi dah fikir dah. hari ni nak masak pasta. Tapi side dishnya tak fikir pun. Jadi malam tadi aku dah keluarkan daging cincang dari freezer. Proses defrost semula jadi. :-) Tapi malam tadi aku tak check pun bahan-bahan lain. Check daging jer. Akibatnya bila nak masak pagi tadi, tomato ada sebiji jer, mix veggie takde, sosej takde. Huhuhuhu...Makanya jadilah pasta aku hari ni 'pasta apa yang ada je lah'...huhuhuuu....Aku cuma letak daging cincang, capsicum, mushroom dan corn. itu je je yang ada. Jalan je lah. Aku jugak yang nak makan kan? Kira ok je lah.
 
Lepas masak aku letaklah dalam container kesayangan aku. Lepas letak baru perasan. Alamak...lagi dua tempat tu nak letak apa? Biasanya aku asing carbo, protein n veggie. Jadi memandangkan hari ni semua dah lebur dalam pasta, dua tu tak tau nak isi apa. Fikir punya fikir, dapatlah idea, letak buah dan salad caca marba. Salad caca marba tu maknanya salad yang campur ikut suka hati aku jer. Tengok dalam peti ais lettuce dah habis stok.  Yang ada cuma timun. Hmm takkan timun je kan? Jadi aku dengan kreatifnya tambah lah jagung dan capsicum. Lepas tu aku letak dressing. Kan dah siap salad caca marba. Heheheheee.....
 
Inilah lunch pack aku hari ni. Selamat menjamu mata ya!  

Terapi Sauna

Aku rasa masyarakat di bandar sekarang ni memang dah biasa sangat dengan sauna. Mana-mana fitness centre dan spa yang besar-besar dan ternama mesti ada menyediakan terapi sauna. Aku sendiri memang mudah nak buat sauna sebab Fitness First (FF) memang ada sediakan bilik sauna. Jadi aku sebagai ahli (yang sejak akhir-akhir ni sedikit tenggelam timbul...huhuuu)  sangat mudah kalau nak buat. Pergi jer mana-mana kelab FF. Cuma aku je yang tak suka. kalau pergi workoutpun aku sangat jarang pergi sauna. Kalau pergi pun masuk tak sampai berapa minit dah keluar. Menyampah sebab panas. Hehehehee...
 
Tapi semalam entah macam mana entah aku boleh tergerak nak masuk bilik sauna selepas workout. Tapi kali ni bukan berapa minit tapi dekat setengah jam. Fuhhhh...tak sangka. Bravo Aida Bravo. Aku pun tak sangka. Best jugak rupanya. Mau tak best. Kita dok telentang je dah berpeuh satu badak. Tak payah nak lari-lari. Syok ooooooo...Lepas ni bolehlah pergi lagi. Yessss...aku tak fobia panas lagi :-)
 
Aku nak berkongsi maklumat tentang terapi sauna yang aku dapat dari website Cikgu Fitness yang segak bergaya siapa lagi kalau bukan Kevin Zahri. Semoga dapat memberi manafaat kepada kita semua.
-----------------------
 
Prinsip utama dalam terapi sauna adalah untuk membuatkan badan berpeluh dengan banyak kerana ini akan dapat membantu mendetoksifikasi badan dan menenangkan minda. Antara manfaat amalan bersauna kepada kesihatan diri adalah seperti berikut:
 
 
Mengurangkan Stres – stres boleh menyebabkan kesihatan fizikal merosot. Malah ada banyak penyakit yang bersangkut-paut dengan stres. Haba dari sauna mengurangkan ketegangan otot dan merangsang penghasilan endorfin, satu kimia semulajadi yang dihasilkan dalam otak yang bertindak sebagai penahan sakit. Endorfin ini akan menjadikan seseorang itu merasa lega dan tenang.
 
Melegakan Otot – Penghasilan endorfin semasa sauna dapat melegakan kesakitan yang dialami oleh pengidap artritis serta mereka yang mengalami ketegangan otot selepas bersenam. Kenaikan suhu badan dalam sauna menyebabkan saluran darah mengembang. Hasilnya, peredaran darah akan meningkat dan ini akan membantu proses penyembuhan semulajadi badan.
 
Kulit yang Sihat dan Berseri – sewaktu melakukan sauna, aliran darah ke kulit akan meningkat dan ini akan menyediakan lebih banyak nutrien di bawah kulit dan permukaan tisu. Hasilnya, kualiti kulit akan bertambah baik secara beransur-ansur.
 
Detoksifikasi – haba yang dijana oleh badan sewaktu bersauna dapat menyingkirkan toksik yang berada di bawah kulit melalui peluh. Setiap hari kita terdedah kepada toksin samada dalam makanan atau persekitaran kita. Sauna dapat membantu badan kita mengdetoksifikasikan toksin tersebut.
 
Hipertermia – apabila badan terdedah kepada haba yang tinggi, badan akan berada dalam keadaan seakan-akan sedang demam. Keadaan “demam” ini akan merangsang proses penyembuhan semulajadi badan. Hasilnya, sistem imunisasi badan akan menghasilkan lebih banyak sel darah putih yang berfungsi melawan penyakit dan antibodi untuk menghapuskan virus dan patogen-patogen lain.
 
Membakar Kalori – Proses berpeluh mengunakan banyak tenaga. Tenaga ini diperolehi daripada penukaran lemak dan karbohidrat sewaktu proses pembakaran kalori. Penyelidikan perubatan mendapati seseorang itu boleh dengan mudahnya berpeluh sebanyak 500 gram dalam dalam satu sesi sauna, membakar hampir 300-400 kalori.
Seseorang itu boleh dengan mudahnya berpeluh sebanyak 500 gram dalam dalam satu sesi sauna, membakar hampir 300-400 kalori.
Beberapa langkah-langkah keselamatan:
 
  • Jangan duduk dalam bilik sauna lebih daripada 45 minit.
  • Selepas meninggalkan sauna, pastikan anda mendapat rehat yang secukupnya.
  • Minum air yang mencukupi untuk menggantikan cecair dan mineral yang hilang semasa bersauna.
  • Tanggalkan kanta lekap (contact lense) sebelum memasuki sauna.
  • Wanita hamil tidak boleh sama sekali bersauna.


Photo Credit to www.hypersteam.com

 

Monday, February 18, 2013

Lunch Pack

 
 
Simple and easy....
 
Baked Potato (Potato + Salt + Pepper + Oat)
Grilled Chicken (Chicken Breast + Salt +  Pepper + Oregano) & Fresh Tomato
Steamed Corn

Brasil Open 2013 - Final


Alhamdulillah.....
 
He did it. Rafa won the first title of his comeback after defeating David Nalbandian  6-2, 6-3 in Sao Paulo last night. Am so freaking happy.
 
Congratulation Rafael Nadal! It's a great come back. We are so proud of you man. Now, go get that number 1 again!!!
 
 
© Inovafoto/Brasil Open 2013
Photo Credit to www.atpworldtour.com
VAMOS RAFA!

Sunday, February 17, 2013

Brasil Open 2013 - SF

Alhamdulillah.....He did it. Rafa put away Martin Alund 6-3, 6-7(2), 6-1 to reach his second ATP final of the month. Rafa will face his doubles partner, David Nalbandian in the final tomorrow. I hope he will. But if not, it's ok. 2 final after long injury is good result !!!

Photo credit to Tennis Now FB
 
VAMOS RAFA!

Saturday, February 16, 2013

Brasil Open 2013 - QTF

Alhamdulillah Rafa berjaya menewaskan Carlos Berlocq 3-6, 6-4, 6-4 dalam pertarungan suku akhir  Brasil Open 2013 yang mendebarkan di Sao Paulo awal pagi ni. Dengan kemenangan tersebut Rafa bakal berdepan dengan Martin Alund (111) dari Argentina pada peringkat separuh akhir. 
 
Photo credit to www.foxsports.com.br
 
Sekira berjaya melepasi halangan separuh akhir, Rafa bakal berdepan dengan, antara Simone Boleli (80)  dari Itali ataupun David Nalbandian (93) dari Argentina yang telah mengejutkan pilihan kedua kejohanan ini, iaitu Nicolas Almagro (11) dari Sepamyol pada peringkat suku akhir. Dan seperti penyokong dan peminat Rafa yang lain aku juga mengharapkan Rafa akan berjaya menjadi juara Brasil Open 2013 ini. Insyaallah.
 
VAMOS RAFA!
 
 
Tengah syok-syok gembira dengan kemenangan Rafa rupanya ada berita yang mendukacitakan dari Rotterdam. Pujaan hati aku yang lagi satu, Roger Federer kalah mengejut di tangan Julien Benneteau 6-3, 7-5  pada pusingan suku akhir. Dengan kekalah tersebut Roger gagal untuk mempertahankan gelaran juara yang dimenanganinya pada tahun 2012 selepas menewaskan Juan Martin Del Potro (7) dari Argentina. Dan dengan kekalahan ini juga Roger akan kekurangan tidak kurang daripada 400 mata dan ini akan memberi ruang kepada Andy Murray untuk merampas gelaran pemain nombor dua dunia. Sedihnya. Nampaknya keduua-dua pemain pujaan aku ini terpaksa berhempas pulas sepanjang tahun 2013 ini untuk merampas kembali takhta pemain terbaik dunia daripada Novak Djokovic. Aku doakan kedua-duanya berjaya.
 
Photo credit to Mark Peterson/Corleve
FB Tennis Now

Friday, February 15, 2013

Brasil Open 2013


Brasil Open 2013 merupakan kejohanan kedua pilihan Rafael Nadal (Rafa) selepas kembalinya semula beliau ke gelanggang pertandingan tenis dunia. Sekali lagi beliau memilih pertandingan kecil ATP 250 yang kurang mendapat perhatian pemain utama dunia. Kali terakhir beliau beraksi di Brasil Open adalah pada tahun 2005 yang menyaksikan beliau menjadi juara dengan menumpaskan rakan senegaranya, Alberto Martin 6–0, 62–7, 6–1. 
 
Pemain yang kelihatan bakal memberikan saingan kepada Rafa dalam merebut gelaran juara Brasil Open pada kali ini adalah Nicolas Almagro dan juga Juan Monaco. Walau bagaimanapun dalam keadaan seperti sekarang sebenarnya pemain seperti Thomaz Belluci, Jeremy Chardy, Stanislas Wawrinka dan Pablo Andujar juga perlu diberi perhatian.
 
Cabaran bagi cinta hati aku, Rafa bagi acara perseorangan baru bermula seawal pagi subuh tadi. Rafa menentang Joao Souza dari Brazil yang menduduki ranking ke-140 dunia. Hati aku berdebar-debar daripada semalam. Kalau mengikut ranking memang Rafa patut menang. Tapi memandangkan keadaan kesihatan dia yang belum tip top lagi, aku kecut perut juga lah. Manalah tau kalau-kalau kaki dia tiba-tiba buat hal balik. Tapi alhamdulillah. Rafa berjaya mengatasi Joao Souza dengan 6-3, 6-4. Syukur alhamdulillah..
 
Photo credit to vejasp.abril.com.br
 
Pagi esok Rafa akan menentang Carlos Berlocq dari Argentina, pemain yang menduduki rankin ke-78 dunia. Sekali lagi kalau mengikut ranking Rafa sepatutnya tiada masalah langsung untuk mengenepikan Berlocq. Tetapi dengan keadaan kesihatan yang belum mencapai tahap 100% tu macam-macam boleh jadi. Aku doakan semoga kemenangan berpihak kepada Rafa. Insyaallah.
 
VAMOS RAFA!
 
 

Happy Friday!

Untuk renungan bersama...
 
"Aku memohon pada Allah untuk menjauhkan penderitaanku.
Allah menjawab TIDAK,
penderitaan menjauhkanmu daripada perhatian duniawi
dan membawamu dekat padaKu."
 
 

Thursday, February 14, 2013

Suppriseeeee!

Hari ni merupakan hari lahir ke-24 pelajar yang sedang menjalani latihan industrinya di tempat aku. Sempena hari lahir beliau, aku, Kak Hawa dan Mr. CC pakat-pakat nak buat small celebration sikit. Tajaan sepenuhnya oleh boss aku yang baik hati tu lah siapa lagi. Kami pakat-pakat order pizza. Kalau bab order pizza ni memang kerja aku lah siapa lagi. Siapa lagi yang lebih expert nak order pizza kat bahagian aku ni selain daipada aku kan. Jadi aku pun laksanakanlah tugasan dengan jayanya.  

Terkejut jugak Thira dengan dengan jamuan kecil tu. Terus merah padam muka dia. Dia ni memang kalau malu muka dia terus jadi merah pdam macam udang kena bakar. hehehehee. Dia malu dan terharu sebab dia buat praktikal kat tempat aku tak sampai pun sebulan sekali dapat supprise sempena hari lahir dia. Terkejut dan terharulah gitu. Ala apa nak malu dik. Bukannya sambutan besar-besaran pun. Kecil-kecilan jer.
 
Kepada Thira, akak ucapkan Happy 24th. Birthday ! I hope that the coming year provides you with all the success and fulfillment your heart yearns.
 

HAPPY 24th. BIRTHDAY
NUR ATHIRAH ABU BAKAR


Birthday Girl

Hidangan yang ditaja sepenuhnya oleh boss kami yang sangat murah hati

Inilah Supervisor Thira untuk bulan ni....

Lunch Pack!

Morning semua. Saje nak tayang lunch pack for today. Simple jer. Steamed Veggie, Steamed Potatos, Sushi   & Omelette. Senang je kan lunch aku. Ala-ala international gitu. International lah sangat...heheheheee. Lunch orang diet lah konon ni (ke pemalas? heheheee). Tapi tak lah malas sangat kot sebab susah payah pagi-pagi sediakan semua ni. Kalau malas sure aku tak buat langsung kan kan kan? ehehehehehe...


Wednesday, February 13, 2013

Percutian Pendek

Percutianlah sangat.heheheheee...Sebenarnya sempena cuti CNY ni aku sekeluarga ke Johor Bahru untuk menghadiri majlis perkahwinan anak kakak sepupu aku. Jadi dah terlanjur ke JB kitaorang memanjangkan langkah ke seberang tambak. Tapi bukanlah menjelajah seluruh Singapore. Kitaorg cuma pergi satu tempat jer....Mana lagi kalau bukan Universal Studios Singapore.

Layan gambar dulu ya. Cerita kemudian skit.hihihiiii...




















Masa kat USS hari tu aku sempatlah jugak jumpa kawan aku yg selalu mengaku diri dia Malaysian sedangkan dia mmg Singaporean. Tak malu sungguh...hihihuii...Inii lah dia kawan aku yg sempat aku jumpa kat tepi pintu masuk USS tu. Kelas tau dating dekat entrance USS. Heheheee....

Terima kasih banyak-banyak ya Petrol sebab sudi datang balik petang tu dan terima kasih jugak for the cute gift from Philippine. That is the only things yang i bawak balik from Singapore. Leka chatting dengan you sampai terlupa beli souvineer. Heheheeee...
 
Terlupa nak ambil gambar that day
so kena curi 'dengan izin' photo ni daripada FB Petrol :-)


Tuesday, February 12, 2013

Mari Membaca!

Hari ni aku berjaya juga menghabiskan pembacaan novel yang dah sekian lama aku tinggalkan. Bukan tak minat membaca tapi aku sedikit bosan dengan novel melayu yang selalu berkisah tentang perempuan atau lelaki cantik kaya, bercinta, mendapat tentangan dan akhirnya bersatu dan hidup bahagia selama-lamanya. macam fairy tales pulak kan.
 
Dulu masa awal remaja memang aku suka baca novel-novel Ahadiat Akashah. Bila sedikit dewasa aku mula berkenalan dengan Aisya Sofea, Anis Ayuni, Norhayati Berahim dan Sharifah Abu Salem untuk buku Melayu dan Danielle Steel untuk buku Inggeris. Tapi sampai satu ketika aku mula rasa sedikit bosan dengan cerita perempuan cantik dan lelaki hensem ni. 
 
Daripada novel cinta aku mula beralih kepada buku motivasi dan buku agama pula. Buku motivasi dan buku agama ni aku tak kira penulis. Semua aku bedal asalkan tajuknya menarik. Tapi bila sampai saaat kerja dah semakin melambak dan aktiviti sosial dah semakin berkembang aku mula tinggalkan dunia pembacaan ni. Tak sempat, takde masa tu lah antara alasan yang aku bagi kepada diri sendiri. Teruk betul kan?
 
Tapi alhamdulilah aku dah kembali semula membaca ni bila trainer aku, Ammar Yassir pinjamkan aku satu buku dan minta aku baca. Buku ni buku ayah dia. Bagus untuk motivasi diri. Ni buku dia....Aku sangat suka buku ni. Cuba cari di kedai-kedai buku tapi tak jumpa. Sedih betul. Sampai hari ni aku masih mencari kalau pergi mana-mana kedai buku dan juga pameran buku.
 
 
Lepas baca buku tu aku mula baca buku Anthony Robbins yang lain. Antaranya...
 

 

Bila aku dah mula berusaha untuk mengurangkan berat badan aku mula berminat dengan bidang health and fitness.  
 
Tapi aku masih belum mula baca novel lagi sehinggalah satu hari tu aku tengok kawan aku dok membeli novel melayu bertimbum-timbun. Aku pun terdetik nak baca balik lah novel cinta melayu. Jadi novel pilihan aku adalah novel yang ditulis oleh rakan sepejabat aku sendiri, Aleya Anessa, Aku pilih novel pertama yang dihasilkan oleh beliau yang berjudul, Aku Milikmu.
 
 
 
Yang menariknya aku dapat buku ni dari beliau sendiri. Aku rancang nak beli tapi buku tersebut tiada dalam pasaran. Jadi aku pinjamlah daripada beliau. Rancang nak baca dalam masa satu dua hari je, Tapi gagal. Bukan cerita tak best tapi aku rasa minat aku telah beralih kepada bidang yang lain. Jadi untuk menghabiskan novel ini aku hanya memerlukan masa hampir satu minggu dari hari pertama aku membacanya. Sedangkan seingat aku pada zaman remaja dulu setebal mana pun sesebuah novel cinta seperti ini aku hanya memerlukan satu atau dua hari sahaja untuk menghabiskannya. Huhuhuuu....Aleya Anessa, maafkan akak ya. Akak kagum dengan hasil kerja awak. Dan kagum juga dengan novelis yang lain. kalian memang hebat. Cumanya minat aku untuk membaca novel cinta melayu seperti dulu belum kembali lagi. Huhuhuuuu....
 
Walau bagaimanapun, aku masih membaca novel lagi cumanya bukan novel cinta. Novel yang sedang dalam pembacaan aku sekarang adalah....

 
 
Kalau nak tau buku ni pasal apa, kenalah tunggu aku habis baca dulu ya. Entah ya ke tak aku nak buat review ni aku pun tak tau. Apa-apapun tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuu....