Thursday, October 2, 2014

Overnight Oats (Refrigerator Oatmeal)

Untuk memenuhi permintaan kanda serta dinda blogger yang tersayang, di bawah ni aku sertakan cara menyediakan Overnight Oats yang sangat simple.
 
Bahan yang diperlukan
 
1. Oats
(Kalau ikut resepi asal kena guna Rolled Oats. Tapi aku ni hentam je tukar pakai Quick Cook n Instants Oats. kadang-Kadang pakai jugak Rolled Oats)
 
2. Buah-Buahan Pilihan
(Ikut pilihan korang - Strawberry, Banana, Mango etc)
 
3. Greek Yogurt/Yogurt/Yogurt Drinks
(Regular yogurt is thinner. Jadi kalau korang guna regular yogurt korang kena reduce the amount of milk. Tapi aku kalau guna yogurt drinks or any yogurt aku tak campur susu pun)  
 
4. Susu
(Aku guna Low fat Milk)
 
5. Chia Seeds
(Bukan biji selaseh tau. Dia macam biji selaseh tapi bukan. Nanti aku buat entri khas pasal chia seeds ni ya)
 
6. Jar
(Atau apa-apa container pun boleh)
 
 
Cara-Caranya
 
Langkah 1 :  Masukkan oats dalam jar.
(Sukatannya ikut suka kita lah. Untuk breakfast aku biasa buat 4 sudu besar)
 
Langkah 2 :  Tuangkan susu dan yogurt.
(Sukatannya, sampai oats yang kita letak tu terendam dan lebihkan sikit. Kalau kurang sangat bila sejuk nanti dia terlalu pekat)
 
Langkah 3 : Masukkan Chia Seeds
(aku letak 1 sudu kecil. Chia seeds tak perlu direndam terlebih dahulu)
 
Langkah 4 : Tuup jar dan goncangkan.
 
Langkah 5 : Masukkan buah-buahan pilihan
(Sukatannya pun ikut suka. Aku biasa letak 2 biji strawberry atau 1 biji pisang)
 
Langkah 6 :  Kacau jar, gaulkan buah dnegan oats tu.
 
Langkah 7 : Tutup jar dan simpan dalam peti ais semalaman.
(Atau boleh juga disempan 2 hari tau sehingga 4 hari, bergantung kepada jenis buah yang digunakan. Aku biasa simpan 1-2 hari sahaja)
 
 
Ni ada gambar yang aku ambil dari internet untuk rujukan korang. (Sebab aku malas nak ambik gambar sendiri. Heheheheh)

Fridge_Oatmeal_collage1.jpg
Photo credit to http://www.theyummylife.com/Refrigerator_Oatmeal

Fridge_Oatmeal_collage2.jpg
Photo credit to http://www.theyummylife.com/Refrigerator_Oatmeal

No comments:

Post a Comment