Sunday, March 24, 2013

Majlis Ilmu

Pada 16 Mac 2013 (Sabtu) yang lalu aku berkesempatan untuk menghadiri satu majlis ilmu, Syarahan Tokoh oleh Prof. Dr. Arndt Graf dari Universiti Frankfurt yang diadakan di Hotel Singgahsana, Petaling Jaya.
 
Majlis Syarahan Tokoh ini adalah anjuran bersama Persatuan Penterjemah Malaysia (PPM) dengan Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Tajuk syarahan adalah Malaysia di Tengah Arus Globalisasi: Peluang Baharu untuk Penterjemah.
 
Pada aku syarahan Prof. Dr. Arndt Graf yang sangat fasih berbahasa Melayu ini sangat baik. Walaupun syarahan beliau hanya mengambil masa kurang daripada dua jam tetapi sangat padat dengan fakta-fakta menarik. Segala fakta tersebut disampaikan dengan cara yang sangat menarik dan mudah difahami. Aku sedikitpun tak mengantuk sepanjang sesi syarahan tersebut.
 
Ada beberapa fakta menarik yang ingin aku kongsikan. Menurut Prof. Dr. Arndt Graf:
 
i)     Semakin banyak bahasa menarik untuk e-bisnes.
ii)    Peranan bahasa Inggeris semakin menurun dalam e-bisnes global.
iii)   Bahasa Mendarin semakin meningkat, kelak lebih penting daripada bahasa Inggeris.
iv)   Bahasa Sepanyol semakin penting kerana pembangunan di Amerika Syarikat.
v)    Relevansi bahasa Jerman, Perancis dan Jepun semakin menurun.
vi)   Ada sejumlah bahasa yang semakin relevan - Brazil, Rusia, Turki, Arab, Iran, Poland, Thailand & Philipines
viii) Bahasa Melayu juga semakin penting.
 
Itu hanyalah sebahagian daripada intipati syarahan beliau. Banyak lagi fakta menarik yang dibentangkan oleh beliau sepanjang syarahan selama hampir dua jam tersebut. Memang tak rugi aku meluangkan masa menghadiri syarahan beliau. Terima kasih boss kerana beri peluang kepada saya untuk menghadiri syarahan tokoh ini.
 
Sebenarnya ini merupakan pertemuan kedua aku dengan Prof. Dr. Arndt Graf. Aku pernah bertemu beliau sebelum ini di University Frankfurt, Jerman pada bulan Oktober tahun lalu. Aku menghadiri mesyuarat yang dipengerusikan oleh Ketua Pengarah DBP, Dr. Haji Awang Sariyan dan turut dihadiri oleh Pengarah Penerbitan dan Juga Ketua Bahagian Harta Intelek dari DBP dan Prof E.U Kratz, Prof. Bernd Nothofer, Prof. Madya Sandra Knor Manickan dan beberapa orang pensyarah lain dari Universiti Frankfurt. Pengalaman yang tidak mungkin dapat aku lupakan. Dan sejak itu aku mula kagum dengan Prof. Dr. Arndt Graf. Mendengar beliau bertutur dalam bahasa Melayu dengan sangat fasih memang buat aku rasa kagum. Beliau bukan sahaja boleh bertutur sekadarnya tetapi beliau menguasai bahasa Melayu seperti beliau menguasai bahasa Jerman, Inggeris dan juga Perancis. Beliau memang hebat. 

Prof. Dr. Arndt Graf

Sebahagian daripada peserta bersama-sama dengan Prof. Dr. Arndt Graf

Tuan blog bersama-sama  Prof. Dr. Arndt Graf
Peluang untuk bergambar dengan orang hebat seperti ini memang sukar untuk aku lepaskan.

No comments:

Post a Comment